Már utasokat is szállít a busz, ami az aszfaltból kapja az energiát

Tesztüzemben elindult az első olyan elektromos meghajtású autóbusz a svédországi Gotland szigetén, amely menet közben képes energiát felvenni az aszfaltba épített indukciós töltőberendezésekből.

Az úgynevezett Smartroad Gotland projekt 2019-ben indult el, ekkor kezdte meg az ElectReon a svéd közlekedési hatóság, a Trafikverket engedélyével és támogatásával kiépíteni a töltőinfrastruktúrát egy 1,6 kilométeres útszakaszon Visby központja és a gotlandi repülőtér között. Az indukciós útszakasz kiépítése tavaly befejeződött, azóta egy 40 tonnás elektromos nyerges vontató tesztelte a rendszer működését. Az ElectReon elmondása szerint a jármű képes volt 80 km/h-s sebességet is elérni, és átlagosan 70 kW teljesítménnyel vette fel az elektromosságot vezeték nélkül, menet közben.

A héten indított demonstrációs szakasz 2022 tavaszának végéig fog tartani, és a partnerek úgy vélik, hogy központi szerepet tölt be abban, hogy e technológia minél hamarabb kereskedelmi forgalomba kerülhessen. Svédország célkitűzésként foglalta a karbonsemlegességi stratégiájába, hogy 2030-ra 2000 km „elektromos autópálya” épüljön az országban. Az ElectReon indukciós útja egyike azon négy, jelenleg Svédországban folyamatban lévő, a Trafikverket által támogatott projektnek, melynek célja, hogy menet közben biztosítson töltést az elektromos járműveknek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.