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
auto
2024. 04. 19. péntek

A SK Innovation is beszáll az akkumulátor újrahasznosításba

elektromosautó-akkumulátor

Az SK Innovation és az újrahasznosításra specializálódott SungEel HiTech közösen kíván létrehozni egy akkumulátor újrahasznosító vegyesvállalatot Koreában. A felek máris aláírtak egy szándéknyilatkozatot a 2023-as megalapításra.

A közös vállalat az SK Innovation által önállóan kifejlesztett lítium-hidroxid, valamint a SungEel HiTech nikkel-, kobalt- és mangán visszanyerési technológiáját fogja egyesíteni, és az SK Innovation szerint „biztosítja a gyorsan növekvő piacon a differenciált versenyelőnyt”.

A koreai akkumulátorgyártó 2017 óta foglalkozik a lítium visszanyerési technológia fejlesztésével. Az SK Innovation 2021 decemberében a csoport Daejeonban található Környezettudományi és Technológiai Intézetében egy méretnövelő kísérleti üzemet is létrehozott, hogy tesztelje a technológia kereskedelmi forgalomba hozatalának megvalósíthatóságát. A teszt alapján az SK Innovation most azt tervezi, hogy a SungEel HiTech vállalattal együttműködve „megépíti az első kereskedelmi üzemet Koreában, amely várhatóan 2025-re lesz működőképes”. Később pedig további üzemek következnek az Egyesült Államokban és Európában.

A SungEel HiTech egy újrahasznosításra szakosodott vállalat, amely a cég közleménye szerint idén nyáron debütált a tőzsdén. Ez az egyetlen olyan vállalat Koreában, amely nagyszabású hidrometallurgiai üzemben nyer vissza kobaltot, nikkelt, mangánt és rezet a lítium-ion akkumulátorokból – állítja a vállalat.

A hidrometallurgia – röviden hidromet a fémipari technológiának az a része, amely az ércekből a fémek nedves úton való előállítását tárgyalja. Kívánatos, vagy éppen nem kívánatos fémek kinyerésére szolgál vizes kémiai úton ércekből, koncentrátumokból és újrahasznosított vagy maradék anyagokból.

Újrahasznosításra váró, tönkrement akkumulátorok. (Photo: Bumper DeJesus)

A SungEel HiTech az SK Innovation-nel együttműködve magas nyereséget vár a lítium visszanyeréséből, amely az utóbbi időben a akkumulátorokhoz használt fémek közül a legnagyobb áremelkedést szenvedte el – áll a közleményben.

Az elhasználódott akkumulátorokból származó fémek újrahasznosítása kulcsfontosságú új üzletág az SK Innovation „Carbon to Green” sztorijának megvalósításában és környezetbarát üzleti portfóliójának bővítésében

– jelentette ki Kang Dong-soo, az SK Innovation portfólió divíziós csoportjának vezetője.

A SungEel HiTech vállalattal együttműködve gyors ütemben fogjuk kiépíteni a körkörös gazdasági modellt az akkumulátorok nyersanyagainak újrahasznosításával. Eközben rugalmasan reagálunk a globális szabályozásokra is, az újrahasznosítási technológiák terén meglévő differenciált versenyelőnyünkre alapozva.

Yi Kang-myung, a SungEel HiTech vezérigazgatója bejelentette, hogy a gyorsan növekvő elektromos járműpiac fényében tervezi megerősíteni vállalatának globális vezető szerepét a környezetbarát technológiák terén. A cél az, hogy az SEHT „a világ vezető újrahasznosító vállalatává váljon„.

Saját lítium feldolgozót épít a Tesla

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.