A szén hajtja az amerikai villanyautókat? Most biztosan nem

A középiskolai földrajz órákon alaposan belénk sulykolták, hogy az Egyesült Államok energiagazdasága a fosszilis ásványkincsekre épül, ezért gyakran hallhatjuk, hogy ott elektromos autóval közlekedni a szénerőművekből termelt áram miatt semmivel sem tisztább, mint a belsőégésű járművekből ontani a füstöt, csak a szennyezés helye más. Számos tanulmány cáfolta már meg ezt az állítást, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az amerikai villanyautók túlnyomó része a legnaposabb államban, többségében saját napelemről töltődik. De a kőszénből előállított elektromosság rémhírével sem lehet már sokáig ijesztgetni az embereket, merthogy csakúgy, mint a világ más részein, a gazdaságtalanul üzemeltethető szénerőművek itt is kezdenek háttérbe szorulni. Április volt az első hónap a történelem során, amikor minden egyes napon több elektromosságot termeltek a megújulók, mint a szén.

Április 12-én például a szélturbinák önmagukban is több elektromosságot termeltek, mint a szénerőműve

Az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (EIA) adatai szerint a hálózatra csatlakoztatott napelemek, szélturbinák, és vízerőművek termelése március 25-től kezdődően, egészen május 3-ig (és még azóta is) legalább 40 napon keresztül meghaladta a szénerőművekét. Ez még lenyűgözőbb, ha összehasonlítjuk a 2019-es adatokkal, amikor egész évben összesen 38 ilyen nap volt, egyhuzamban pedig legfeljebb 9.

2020-ban már most 81 olyan napnál járunk, amikor a megújulók diadalmaskodtak a szén fölött, és szakértők szerint ez még egy darabig folytatódni is fog, mivel a jelenség egyik legfontosabb oka a gazdasági leállás miatti kisebb energiaigény. Emellett a földgáz alacsony ára, a melegebb időjárás, és a tavalyi év végén üzembe helyezett jelentős teljesítményű új megújulóenergia-termelő egység is mind a szénerőművek ellen szólnak, amelyeket az üzemeltetők a legelőször kapcsolnak le a kereslet csökkenésekor a magas költségei miatt.

Az EIA korábbi előrejelzései szerint 2021 lehet az első esztendő, amikor a megújulók éves szinten túlszárnyalják a szenet az áramtermelésben, de ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor már idén átléphetjük ezt a mérföldkövet. A legfontosabb energiaforrást jelentő, és a szénnél jóval tisztább és olcsóbb földgáz túlszárnyalása 2045-re várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.