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
auto
2024. 04. 27. szombat

Kiszivárgott, hogyan engedélyezné az EU az e-benzint

energia

Az e-benzin, vagy pontosabban e-üzemanyag a német kormányzat kérésére került bele az EU 2035-ös végleges terveibe, azzal a kitétellel, hogy majd később pontosítják annak a feltételeit, hogy miként maradhatnak gyártásban egyes belső égésű motoros autók az alternatív üzemanyagnak köszönhetően.

Most kiderült milyen feltételeket támaszt az EU, és a németek nem nagyon örülnek.

Átmegy?

Az e-benzin egy olyan üzemanyag, amely alapanyaga hidrogén, illetve a levegőből kinyert CO2, így azt ígéri, a zöld hidrogén mellett pontosan annyi szén-dioxidot szabadítunk fel elégetésekor, amennyi a gyártása során felhasználásra került. Az elmélet tetszetős, mivel ezzel akár teljesen ki is válthatnánk a hagyományos fosszilis üzemanyagokat, azonban sok apró betűs rész kíséri a zöld gyártást és felhasználást. Mind a hidrogén előállításához, mind a gyártáshoz sok zöldenergia kell, a késztermék felhasználása pedig metánt és nitrogén-oxidot is tartalmazó égésterméket eredményez.

Az EU formálódó tervei utóbbival egyelőre nem foglalkoznak, de két komoly feltételt készülnek szabni – írja az Automobilwoche.

Az első, hogy létrehoznának egy „csak e-üzemanyag” nevű járműkategóriát, azaz ezeknél az autóknál biztosítani kell, hogy kizárólag e-üzemanyaggal tudjanak működni. Hogy erre elég lesz-e mondjuk egy más, szűkebb méretű töltőnyílás, amibe fizikailag sem fér be a kutaknál a benzin pisztolya, vagy más, ennél szofisztikáltabb, kevésbé kijátszható megoldást írnak elő az még nem tiszta.

A másik feltétel pedig az, hogy 2035-ig 70, azután pedig 98-99 százalékkal kell csökkenteni az ilyen járművek teljes CO2 kibocsátását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2035 után legfeljebb az üzemanyag közúti szállítása, egy központi tárolótól a benzinkútig tartó útja lehet mondjuk egy dízelkamionra bízva. Az e-benzin lobbi szerint viszont, ezt kizárt lesz teljesíteni. Az e-üzemanyagokat ugyanis a jelenlegi tervek szerint Afrikában és Dél-Amerikában gyártanák, ahol van megfelelő hely az ehhez szükséges szél és napenergia telepítésére, ám a hajóút Európába nem megoldható fosszilis üzemanyagok nélkül.

Aggódnak a németek, B-tervet készít a Stellantis az elektromos átállás kapcsán

Véleményünk szerint utóbbi kifogás kapcsán árulkodó lehet, hogy nem merül fel e-benzinnel üzemelő tankerhajók használata, amelynek az lehet az oka, hogy az e-üzemanyagok legnagyobb problémája a rendkívül magas költség, amely valószínűleg megfizethetetlenné tenné a tengeri szállítást. Elgondolkodtató, hogy a 2035-ös céldátum utolsó pillantban történt megfúrásakor beerőszakolt e-üzemanyag kitétel kapcsán még azt hangoztatták, hogy ezek ugyanúgy tiszta üzemet jelentenek mint a villanyautók. Most írásban is rögzítenék, hogy ez nem egészen van így.

Az EU tervezetét megszellőztető Transport & Environment szerint a 70 százalékos határérték még mindig 61 gramm szén-dioxid kibocsátását jelenti kilométerenként, az átlagos EU energiamixről töltő villanyautók 2035-re prognosztizált 13 grammjával szemben. Emellett továbbra sem megoldott az e-benzin metán- és nitrogén-oxid-kibocsátásnak kérdése.

Lengyelország perelni készül 2035 miatt

A fenti tervezet elfogadása azonban egyelőre kétséges, ha Németország nem egyezik bele – márpedig egyelőre így áll a dolog, ugyanis ők a 70 százalékos értéket szeretnék véglegesen kőbe vésni. Az autógyártók eközben a német lapnak azt mondták, a legrosszabb a jelenlegi bizonytalanság, az e-üzemanyagok lebegtetése, és így, vagy úgy, de mielőbb pontot kellene tenni a kérdés végére, hogy tudják mire készüljenek. A német autógyártók szövetsége ugyanakkor azon a véleményen van, hogy hiba lenne az e-üzemanyagok politikai ellehetetlenítése.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.