Főoldal » elektromos autó » Lengyelország perelni készül 2035 miatt

Lengyelország perelni készül 2035 miatt

Lengyelország az Európai Unió bíróságához készül fordulni a nemrég bevezetett 2035-ös károsanyag kibocsátási szabályozás miatt, ami gyakorlatilag a belsőégésű motorok kivezetését jelenti a piacról.

Lehet esélyük egy elfogadott döntés ellen?

Nem hagyják annyiban

Hosszú egyezkedés után, és kompromisszumok árán, de március végén végleg megszavazták az EU illetékes testületei azokat a 2035-től életbe lépő normákat, amelyek a gyakorlatban a belsőégésű motorok kivezetését jelentik a személyautók és kishaszongépjárművek piacról. Bár a parlament hagyott egy kiskaput az e-üzemanyagok révén, a dolgok jelenlegi állása szerint a drága, és vitatott környezetvédelmi értékű megoldás legfeljebb a drága és kisszériás sportautók, és egyes speciális járművek gyártásánál tarthatja életben a benzin és dízelüzemű meghajtást.

Lengyelország végig a tervezet ellen volt, és nem is szavazta meg azt, ám mivel az Európai Bizottság, a Parlament és az illetékes miniszterek többsége is az új szabályozás bevezetése mellett döntött, az rájuk is kötelező érvényű.

A lengyel közlekedési miniszter azonban most arról tájékoztatta a sajtót, hogy szerintük nem készültek a szociális és piaci következményeket vizsgáló elemzések, ezért napokon belül az Európai Bírósághoz fordulnak és remélik más országok is csatlakoznak hozzájuk – írja a Reuters.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.