Ingyen parkolás zöld rendszámmal minden településen?

Az önkormányzatok számára 2016. augusztus 15-én kiírt töltőtelepítési pályázat útmutatójának 10. oldalán felbukkan az elektromos autók számára biztosítandó ingyenes parkolás, mint előírás:

vállalni kell, hogy az üzembe helyezés időpontjától biztosítja zöld alapszínű rendszámmal ellátott Környezetkímélő gépkocsik számára az ingyenes parkolást legalább a fenntartási időszak végéig;

Zöld rendszámmal nem csak töltőknél ingyenes a parkolás (fotó: Origo.hu)
Zöld rendszámmal nem csak töltőknél ingyenes a parkolás (fotó: Origo.hu)

Ez a mondat nem mondja ki egyértelműen, hogy az ingyenes parkolás pontosan mire vonatkozik, ezért ismét a minisztériumhoz fordultunk útmutatásért. A kérdés ebben az esetben az, hogy csak a töltőnél, vagy a település teljes területén ingyenessé kell-e tenni a parkolást a környezetkímélő autók számára.

Remek hír, hogy a minisztérium az utóbbi verziót támogatja, csak a jogi lehetőségei korlátozottak:

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy a zöld rendszámos autók ne csak a töltőknél, hanem a települések más részein is ingyenesen parkolhassanak. Mivel a kormánynak a helyi rendeletek alkotására nincs direkt ráhatása, így a kiírásban feltüntetett vállalásokkal próbálja indirekt módon ösztönözni az önkormányzatokat a rendelet megalkotására.

Így számíthatunk arra, hogy jövő év végéig a 15 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések többségében ingyenesen lehet majd elektromos autóval parkolni, így a villanyautók egyik legnagyobb előnyéből, a gondtalan parkolás élményéből a budapestiek mellett végre a vidéki autósok is részesülhetnek.

A jelenleg zöld rendszámmal ingyenes parkolást biztosító városok listáját ezen az oldalon igyekszünk naprakészen tartani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?