Párizsban debütál az Opel Ampera-e

Október 1-én a Párizsi Autószalonon debütál a GM Opel jelvénnyel Ampera-e néven Európába érkező elektromos autója. A Chevrolet Bolt elnevezéssel Amerikában már az év elején bemutatott autót a tengerentúlon fejlesztették, ahol ősztől már kapható is lesz a jármű, és első lehet az elérhető áron kínált, legalább 200 mérföld (~320 km) hatótávú villanyautók sorában.

Opel Ampera-e (fotó: Opel)
Opel Ampera-e (fotó: Opel)

Az Opel Ampera-e az első tisztán elektromos hajtású autó az Opel kínálatában. Bár a GM a 90-es években kínált már tisztán elektromos hajtású modellt, az akkor csak néhány amerikai államban jutott el a fogyasztókig, Európába pedig még mutatóba sem jutott belőle. Az Opel az új, 60 kWh-ás akkumulátorral szerelt kompakt autóval nem csak belép ebbe a szegmensbe, de azonnal a kategória élére is áll.

Opel Ampera-e (fotó: Opel)
Opel Ampera-e (fotó: Opel)

A cég a tegnap kiadott közleményben igyekszik az autó sportosságát és menetdinamikáját kidomborítani. Az Ampera-e a folyamatosan elérhető 360 newtonméteres nyomatéknak köszönhetően nulláról ötvenre 3,2 mp alatt gyorsul, de 80-ról 120 km/órás tempóra is 4,5 mp alatt ugrik fel, amivel a közlemény szerint a cég sportos OPC modelljeivel kerül egy ligába. Az autó végsebessége 150 km/h lesz, de európai mérési ciklus szerinti hatótávot egyelőre nem közöltek.

Opel Ampera-e (fotó: Opel)
Opel Ampera-e (fotó: Opel)

Az autó másik érdekessége a folyamatos online kapcsolat lesz. A közlemény ennek egyelőre az utasokat érintő kényelmi szolgáltatásait emeli ki (Wlan hotspot, Opel OnStar online- és szolgáltatási asszisztens, IntelliLink Infotainment), de nyilvánvaló, hogy a folyamatos netkapcsolat ennél több lehetőség előtt nyitja majd meg a kaput.

Sajnos arról, hogy az autó Európában mikor és mennyiért lesz megvásárolható egyelőre nincs információ.

Elektromos autót használsz?