Megjelent a 100 kWh-ás Tesla Model S és Model X

Ahogy azt már korábban kiszivárgott anyagokból sejteni lehetett, a Tesla nem elégszik meg azzal, hogy a leghasználhatóbb, legjobban gyorsuló nagy hatótávú elektromos autót adja. A 90 kWh-ás akkupakkal pedig már igazán használható és nehezen verhető autójuk volt. Amíg a hagyományos autógyártók tanulmányautók bemutatását ígérgetik, addig a Tesla évről-évre fejleszti a technológiát, és valóban megvehető autókat gyárt.

Tesla Model S P100D: 500 km fölött egy töltéssel kényelmesen
Tesla Model S P100D: 500 km fölött egy töltéssel kényelmesen

Úgy tűnik, hogy a Model 3 gyártásának beindítása nem köti le a kaliforniai cég minden energiáját, hiszen a Model S-be és a Model X-be is tudtak új akkucsomagot fejleszteni. Az új akkupakk fizikai méreteit tekintve nagyjából azonos a kisebb kapacitásúakkal, a nagyobb teljesítményt sűrűbb építéssel és hatékonyabb hűtési rendszer alkalmazásával érték el. A 100 kWh-ás akkumulátor csomag egyszeri feltöltésével a Tesla Model S P100D 315 mérföld, vagyis 507 km megtételére képes. Ezzel meg is szerezte a legnagyobb hatótávra képes elektromos autó címet. Ludicrous módban nulláról százra 2,5 mp alatt gyorsul, amivel a legjobban gyorsuló utcai autók egyike a piacon (a Tesla szerint a harmadik legjobban gyorsuló a LaFerrari és a Porsche 918 Spyder után). A Model X P100D 289 mérföldet (465 km) megy egy töltéssel és a 100 km/h-ás sebességet 2,9 mp alatt éri el. Fontos megjegyezni, hogy a fenti hatótáv adatok amerikai mérési norma szerint értendők, ami sokkal közelebb áll a valóban megtehetőhöz, mint az európai mérési rendszerben produkált adatok (613 km az új Model S és 542 km az új Model X esetén). A töltési teljesítmény ugyan nem változik, de Superchargeren a korábbiaknál hosszabb ideig megy majd maximális teljesítményen.

A Tesla heti 200 darabot tervez gyártani a 100 kWh-ás akkumulátor csomagból, és arra is lesz lehetőség, hogy a 90 kWh-ás Teslák akkumulátorait ilyenre cseréljék. A P90DL-ek frissítése 100 kWh-ra 20 ezer dollár lesz, míg a megrendelt, de még át nem adott P90DL-ek esetén a módosítás 10 ezer dollárba kerül majd. A legjobban konfigurált Model S ára így 134.500 dollár, míg Model X esetén a csúcs ár 135.500 dollár lett.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?