A Teslátol vesz aksikat a Fiat Chrysler?

Nem szeretnénk beszállni az álhír gyártók sorába, mi is írtunk már GM-Tesla megállapodás pletykákról, amiből nem lett semmi, de most úgy néz ki, már-már hivatalos megerősítést kaptunk egy másik üzletről.

Az FCA (Fiat Chrysler Automobiles) már jelenleg is kapcsolatban áll a Teslával, mivel egy friss megállapodás szerint, pár százmillió euróért cserébe a kaliforniai gyártó belement, hogy a károsanyag kibocsátás tekintetében közös flottának számítsanak az autóik. Ezzel az FCA elkerüli az akár 2 milliárdos EU büntetést, a Tesla pedig ingyen pénzt kap. Win-win.

A legújabb hírek szerint viszont az amerikai-olasz konglomerátum hamarosan aksikat, vagy akár komplett hajtásláncot vásárolhat a Teslától.

Megerősítés

Amikor a Morgan Stanley egyik elemzője Adam Jonas a legutóbbi Tesla negyedéves konferencia híváson feltette a kérdést Elon Musknak, hogy tervezik-e, hogy más gyártók beszállítói legyenek, egy semmitmondó “ha van érdeklődés rá, eddig sem zárkóztunk el” választ kapott – úgyhogy én meg sem írtam. Nálam szemfülesebb Youtuberek – illetve akiknek ez a telekonf nem hajnali 1-kor volt – már akkor megjegyezték, hogy feltűnően sokat, vagy fél percet várt Musk a válasszal, miközben a háttérben a többiekkel egyeztetett.

Forrás: Tesla

Nos Jonas valószínűleg valamit tudhatott, ezért kérdezősködött, ugyanis most betelefonált az FCA negyedéves konferenciájára és megkérdezte őket is, fognak-e a Teslától alkatrészeket vagy technológiát vásárolni. Meglepően őszinte választ kapott Mick Manleytől a konszern vezérigazgatójától:

Helytelen lenne, ha erre nemmel válaszolnék.

Az FCA vezére azt is hozzátette, hogy akár a teljes gördeszka padlólemezt megvásárolhatják  a Teslától, aztán majd hozzáigazítják a felfüggesztést az aktuális modellhez ami alá bepakolták.

Ugyan erről nem esett szó, de ha a hajtáslánc a Teslától jön, az sem lenne ördögtől való, ha a FCA járművei hozzáférést kapnának a Supercharger hálózathoz.

Lesz erre kapacitás?

Egy ilyen üzlet megint csak mindenkinek jó lenne. A Tesla ismét stabil és valószínűleg szép haszonkulccsal dolgozó bevételi forráshoz jutna, az FCA pedig több évnyi fejlesztést megspórolva hozzáférést kapna a vezető villanyautó gyár technológiájához. Az amerikai-olasz cég egyébként épp a napokban jelentette be egyesülését a PSA csoporttal, tehát így a potenciális üzlet is nagyobb szabású lehet mint azt korábban gondoltuk.

Forrás: Tesla

A Tesla szempontjából az FCA, vagy az új FCA-PSA nem igazán versenytárs. A cég portfóliójából talán a Maserati áll legközelebb a kaliforniaiak célközönségéhez, de az olasz prémium márka drágább, magasabb presztízsű kocsikat gyárt és éves eladásai nagyjából annyit tesznek ki, amennyit a Tesla 1 hónap alatt értékesít. A Fiatot is tulajdonoló multi ugyan rendelkezik villanyautó platformmal – elsősorban a Maserati új fejlesztései okán – és a PSA révén még további villanyos megoldásokhoz jut, ez utóbbi a kis városi autók – 208-e, e-Corsa, Ion és C Zero – oldaláról jön. Pont középen van egy tátongó lyuk, amihez a Tesla technológia tökéletes.

De honnan lesz ehhez elég kapacitása a kaliforniaiaknak, ha már most is a cellák száma fogja meg a termelést? Nos itt jöhet képbe a további Tesla Gigafactoryk építése. Ha mondjuk az FCA-PSA anyagilag beszállna az európai GF4 építésébe, akkor a Tesla is gyorsabban haladhatna a beruházással, a kapacitást pedig eleve úgy terveznék, hogy mindkét vállalat igényeit kielégítse.

Valószínűleg – és ez már csak az én elmélkedésem – az FCA-PSA azzal tenné a legnagyobb szívességet mind magának, mind a Teslának, ha valamelyik, a közelgő racionalizálás után bizonytalan sorsúvá váló európai gyárukat dobná be a közösbe, adná el a Teslának, így nem kellene nulláról kezdeni a gyárépítést és az engedélyeztetési eljárást, illetve a munkaerő és az infrastruktúra egy része is adott lenne.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.