A Tesla Model 3 lehet a New York-i sárga taxiflotta első villanyautója

A Tesla Model 3 a legelső tisztán elektromos meghajtású autómodell, mely hivatalos jóváhagyást kapott New York első számú taxitársaságától, hogy magára öltse a világváros szimbólumának számító sárga színű köntöst. A New York City Taxi and Limousine Commission szigorúan szabályozza, hogy ki és milyen típusú járművel állhat szolgálatba a városi flottában. Az amerikai filmek egyik leggyakoribb szereplője a Ford által 1991 és 2011 között gyártott Crown Victoria, de az ügynökség holnapja szerint ez idáig összesen 37 modell szerzett jogosultságot az utasok szállítására a sárga taxikat szabályozó medallion rendszerben.

Forrás: NYC TLC

A hivatalosan elfogadott autók listájában számos hibrid meghajtású gépkocsi szerepel, ezeket egy pipa jelöli az Alt. Fuel Medallion oszlopban, melyet a földgázhajtású és a hibrid technológiával felszerelt járművek kapnak. Teljesen károsanyag-kibocsátásmentes autó eddig nem szerepelt a felsorolásban, az Electrek egyik olvasója viszont kiszúrta, hogy nemrég a Tesla Model 3 is bekerült a listába. Ez egy nagyon fontos lépés lehet afelé, hogy több elektromos autó állhasson szolgálatba New York utcáin, és javulhasson a betondzsungel levegője. 2013 környékén egyébként már elindult egy kezdeményezés a NYC TLC és a Nissan között, amikor egy pilot program keretében LEAF-ekkel bővült a taxiflotta azzal a céllal, hogy teszteljék, mennyire állják meg a helyüket a villanyautók a belsőégésű motoros taxik között, de tekintve, hogy a Nissan sikermodellje azóta sincs a hivatalosan jóváhagyott modellek listájában, valószínűleg az üzemeltető nem volt maradéktalanul elégedett az eredményekkel.

Forrás: Wikipedia

Márpedig mind Európában, mind az Egyesült Államokban egyre gyakoribbak a Teslák, és más tisztán elektromos gépjárművek a taxiflottákban, nemrég például egy teljes 40 tagú Prius flotta esett áldozatul a Model 3-asoknak Wisconsinban. A magyarázat egyszerű: lényegesen olcsóbb üzemeltetni és karbantartani a villanyautókat, és sokkal megbízhatóbbak, ami egy igencsak fontos előny akkor, amikor az embernek az autója a munkahelye.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.