Főoldal » elektromos autó » Belgiumban januártól megszűnik a villanyautók támogatása

Belgiumban januártól megszűnik a villanyautók támogatása

Brüsszelben 2030-tól nem közlekedhetnek dízel, 2035-től pedig benzines autók, írja az Electrive. A tiltás nem tesz kivételt a motorkerékpárokkal sem, a legszennyezőbb kétkerekűeket már 2022-től tiltani tervezik.  A döntéshozók azzal számolnak, hogy egy átlagos autó élettartama 15 év, így a tervezett tiltás összhangban áll a belga kormány döntésével, miszerint 2020 januárjától megszüntetik az elektromos autók vásárlási támogatását. Brüsszelben úgy gondolják, hogy amennyiben 10-15 év múlva betiltják a hagyományos autókat, az emberek már támogatás nélkül is elektromos autót vásárolnak majd. A belga főváros rendszerben gondolkozik, így a tiltás bevezetését komoly tömegközlekedési és kerékpáros infrastruktúra fejlesztések fogják megelőzni.

További változást is terveznek Belgiumban: az autók adóztatásánál szeretnének a birtoklás adóalap helyett áttérni a futott kilométerek alapján kiszabott adóra. A hagyományos autóknál ezt legegyszerűbben az üzemanyag adóztatásával tudják végrehajtani, elektromos autóknál azonban érdekesebb a kérdés. A tervezett gyakorlati megvalósításról egyelőre nincs információ.

Brüsszelben 2018 január 1.-től vezették be azokat a zónákat, ahová környezetszennyező autók nem hajthatnak be

Egyre kevésbé meglepő hír, ha egy nagyváros úgy dönt, hogy 10-20 éven belül kitiltja utcáiról a füstokádó elavult autókat. Brüsszel döntésében a leginkább érdekes, hogy ezzel együtt megszünteti az elektromos autókra nyújtott támogatást is. Az elsőre meglepőnek tűnő intézkedés persze teljesen logikus, a villanyautók magas ára miatt a terjedésüket eleinte támogatásokkal ösztönzik a kormányok, hiszen ez társadalmi érdek, ha tisztább levegőben élünk, hosszú távon csökkennek az egészségügyi kiadások. Minden ország életében eljön azonban a második fázis, amikor nem a modern technológiát támogatják, hanem a szennyezőt büntetik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.