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
auto
2024. 04. 19. péntek

Sokkolta a Wall Streetet a Tesla nyeresége – egekben az árfolyam

üzlet

Pár órája az amerikai számviteli szabályok szerinti (GAAP) 143 millió dolláros profitról számolt be a Tesla, miközben a Wall Street pár százmilliós veszteséget várt. A hír hatására az árfolyam 20%-ot ugrott a tőzsdei kereskedés utáni piacon és 50 dolláros emelkedés után ismét átlépte a lélektani 300 dolláros szintet. A non-GAAP eredmény egyébként még jobb, 342 millió dollár nyereséget mutat. Ma éjszaka nem aludtak jól a shortolók.

Az alábbiakban rövid összefoglaló következik a főbb negyedéves számokról, de hamarosan több rövid cikkben számolunk majd be a pénzügyi jelentésben és az azt követő konferenciahíváson közzétett Teslás újdonságokról.

Minden várakozás felett

A remek pénzügyi eredményt talán még kiemelkedőbbé teszi, hogy év-év összehasonlításban csökkent, negyedév-negyedév viszonylatban pedig stagnált a bevétel. Bár a Tesla minden eddiginél több, majd 100 ezer autót adott el az előző 3 hónapban, most már jelentős a belépő SR+ Model 3 aránya és a Model S és X is visszaesett tavalyhoz képest.

A Q1-es visszaesés után most már 6. hónapja, hogy ismét remek a Tesla pénztermelő képessége. A beruházásokkal csökkentette Free Cash Flow továbbra is pozitív és a pénzügyi jelentés ígérete szerint ez már így is fog maradni, kivéve azokban az időszakokban amikor új termék gyártása indul. A cég a GAAP szerinti nyereségről is hasonlókat mond. Az FCF eredmény különösen annak fényében jó, hogy a beruházások több mint 50%-kal nőttek.

De mégis mi történt?

És, hogy hogyan jött össze ez a nem várt siker? Aprólékos kemény munkával. Bár ezen sorok írásakor még alig egy órája van a kezünkben a jelentés, három dolog már most is remekül látszik:

  • Ismét 20% fölött, konkrétan 22,8% a bruttó nyereség az autókon. Ez különösen annak fényében bámulatos, hogy legutóbb ilyen magas szintet még a mainál sokkal drágább és nagyobb darabszámban gyártott S/X idején láttunk. Ezzel szemben ma a Tesla legnagyobb volumenben eladott autója 40 ezer dollár alatt indul. Magyarul, bődületesen sikerült lefaragni a gyártási költségeket, és az S/X esetében növekedett az átlagos eladási ár is. Ezeket egyébként a tegnap éjjeli konferenciahíváson is megerősítették.
  • Jelentősen csökkentek a kiadások. A működési költségek stabilan az 1,1 milliárd dollár körüli szinten mozogtak az elmúlt negyedévek során, de most csak 930 milliót költöttek erre a tételre. Ez jelentős, majd 200 milliós javulás. Mindez úgy, hogy közben nőtt az üzletek, a superchargerek és a szervizek száma is.
  • Megállt a napelemes telepítések csökkenése (50%-kal 43 MW-ra nőtt a telepített kapacitás) és rekord 477 MWh-ra nőtt az energiatárolós üzletág is.

Emellett a cég bejelentette, hogy a rekord kiszállítások ellenére tovább nőtt a legyártandó autók száma, hiszen még ennél is jobban nőttek a megrendelések. Érdekes, hogy ez igaz a Model S-re és X-re is, amiknél tovább fokozzák a gyártást az év végén és nőttek az autók eladási árai is.

Kitekintés – mit ígér a Tesla következő pár negyedévre?

A cég megerősítette, hogy várakozásaik szerint túl fogják lépni a minimálisan megcélzott 360 ezer autó leszállítását idén, illetve a negyedik negyedév is nyereséges és cash flow pozitív lesz.

Musk megerősítette, hogy az ígéreteknek megfelelően még idén év végén, de legkésőbb jövő év elején „feature complete” lesz a teljes önvezetés. Ez azt jelenti, hogy minden fő funkció le lesz fejlesztve (magyarul jön a még hiányzó városi közlekedésben navigálás, lámpa és tábla felismerés is), azonban ekkor még az autó emberi felügyeletet követel mert ez nem minden körülmények között működik majd hibátlanul. Ezután kb 1 év mire a Tesla a szokásos telemetria és valós tapasztalatok alapján annyit csiszol a szoftveren, hogy az ő megítélésük szerint már teljesen önvezető az autó, de akár még évekbe telhet mire a világon erre minden ország és állam rábólint.

A jövő év első felében indul – a vártnál jóval hamarabb – a Model Y gyártása és limitált mennyiségben de elindul  Tesla Semi is.

Ha minden igaz még idén megmutatják a Tesla pick-up prototípusát, ami Elon Musk szerint a valaha volt legjobb termékük lesz.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.