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
auto
2024. 04. 27. szombat

Újra fellángolt a GM-Tesla pletyka – már ma bejelenthetnek valamit?

elektromos autó

Az alábbi információkat tessék abszolút pletyka szinten kezelni, lehet, hogy nincs mögötte semmi, de ma reggel ismét fellángoltak a GM és a Tesla esetleges együttműködéséről szóló pletykák.

Van előtörténete

Először februárban számoltunk be erről az eshetőségről, amikor egy megbízható és jól értesült Tesla fórumtag értesüléseihez rendkívül hasonló információkat kapott  a Cleantechnica is. Mivel már két forrás is egy irányba mutatott, lehoztuk mi is a feltételezést, miszerint a legnagyobb amerikai autógyár és a kaliforniai villanyautós cég közösen mutathat be majd egy hagyományos pick-upot.

2019 GMC Sierra

Bár a pletyka több szempontból is logikusnak tűnt, hiszen a GM két márkája is éhesen lesi az abszolút piacvezető Ford F-150-es trónját, a Tesla pedig csak egy réteg-terméknek szánt futurisztikus platóst tervez 1-2 év múlva gyártásba küldeni, a kezdeti hírek után semmi konkrétumot nem kaptunk. Sőt, pár nappal később az is felmerült az egész csak kacsa volt, vagy a GM több vasat tart a tűzben, mivel felröppent egy másik információ is, miszerint az Amazon és a detroiti óriás közösen fog belefektetni a Rivianba. Aztán ebből így semmi nem lett, mivel „csak” az Amazon szállt be a start-upba.

Elon stalking

Ma reggel azonban megint beindultak a konspirációs elméletek.

Több amerikai online média, köztük a helyi autóiparban jól értesült Detroit News hozta le a friss hírt, miszerint a GM 300 millió dolláros beruházást készül ma bejelenteni a detroiti Orion Assembley Plant nevű összeszerelő üzemében. Az amerikai nagyváros északi ipari területén lévő gyárban készül a Chevy Bolt, azaz az (egykori) Opel Ampera-e.

És hogy ehhez hogy jön a Tesla? Nos van pár elvetemült ember, akik folyamatosan követik a FlightRadar24 segítségével Elon Musk privát repülőgépének útjait és ma hajnalban azt jelentették, a gép Detroit felé tart és később Flint városának közelében szállt le, ami 40 percre van az üzemtől.

Chevrolet Bolt gyártósor

Vagy semmi köze hozzá

Bár az egybeesés rendkívül érdekes, érdemes visszaemlékeznünk, hogy Flint városa volt az az amerikai település, ahol folyamatosan gondok voltak a szennyezett ivóvízzel, mivel a régi csővezetékekből ólom oldódott ki és betegítette meg a lakókat, elsősorban a gyermekeket. Az esetet felkapta az amerikai média is, mivel úgy tűnt senkinek nincs pénze a probléma megoldására és a városban állandósulhat a válság.

Elon Musk ekkoriban ígérte meg, hogy pénzzel segíti a vezetékek cseréjét és félmillió dollárnyi adományából a helyi iskolák 12 épületét korszerűsítették.

Az is simán lehet, hogy ebből az okból látogatott oda, esetleg kap valami kitüntetést, vagy a helyiek mondanak neki köszönetet. De ha mégis lesz valami közös bejelentés a GM-mel, beszámolunk róla.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.