Villanyautó töltők lesznek a buszok használt akkumulátoraiból

Az Irizar buszgyártó és az Ibil töltőinfrastruktúra-szolgáltató együttműködési megállapodást kötött az elektromos járművek akkumulátorainak második életének biztosítása érdekében. Az Ibil az Irizar elektromos buszainak használt akkumulátorait energiatárolóként használja majd a Repsol benzinkútjain Spanyolországban és Portugáliában telepíteni tervezett elektromos autó töltőállomásoknál. Az akkumulátorokat különösen gyors töltést biztosító töltőállomásoknál tervezik felhasználni, ahol az akkumulátoros rásegítés különösen előnyös megoldás.

Akkumulátor szerelés az Irizarnál

Az Irizar szerint a megállapodás mindkét fél számára előnyös, mivel az elektromos buszokba nagy mennyiségű akkumulátort építenek, melyeket általában cserélnek, amikor a kapacitásuk 80%-ra csökken. Az akkumulátorok élettartama akár 15 év is lehet, bár vannak csupán 7-8 évre szóló becslések is.

Az Irizar és az Ibil korábban még nem telepített energiatároló rendszert, azonban az Irizar tavaly egy új gyáregységet nyitott a spanyolországi Adunában, amely a hírek szerint évi 2000 elektromos jármű gyártására lehet alkalmas, amire szükség is lehet, mivel az Irizar egész Európából megrendeléseket kapott hibrid és elektromos buszokra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.