1 millió háztartás napelemes rendszerét támogatják Szöulban

Szöul vezetése komoly napelemes programba kezdett, írja a Korea Times. A kezdeményezés nem új, egészen a 2011-es Fukushimai nukleáris katasztrófáig követhető vissza. A balesetet követően Szöul vezetése elhatározta, hogy energiatakarékossági és fenntartható energiatermelési programokat indítanak, melynek célja a nukleáris erőművek számának csökkentése és a széndioxid kibocsátás csökkentése.

Az első fázisban 2012 áprilisa és 2014 júniusa között a város 2 millió tonna olajnak megfelelő energiamegtakarítást ért el, amely egy nukleáris erőmű kapacitásával egyenértékű. A program második fázisában ennek kétszeresét, azaz 4 millió tonna olajnak megfelelő megtakarítást kívánnak elérni, így 2020-ig 20%-kal szeretnék javítani az energiahatékonyságot és 10 millió tonnával csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A program részeként 2017 novemberében meghirdették a 2022 napelemes városa tervet, melynek kereteiben 1 GW napelemes kapacitást terveznek kiépíteni 2022-ig. A beruházástól a város évente 540 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenést vár. Az 1 GW kapacitás elegendő lenne 310 000 háztartás energiaellátásához, amely Szöul lakosságának 9%-a.

A program megvalósításának két része van, egyrészt 1 millió háztartás számára támogatnák a napelemes kiserőművek telepítését, ezen belül 540 000 lakás erkélyére, 90 000 bérlakás és 370 000 egyéb épület tetején helyeznének el napelemeket.  Szöulban jelenleg 161 000 háztartás rendelkezik napelemes rendszerrel, amelyből 59 000 idén épült. A rendszerek összteljesítménye szeptember végére elérte a 209,6 MW-ot. A program másik felében önkormányzati épületek, parkolók, iskolák tetejére kerülnének naperőművek. Ezekkel az év végéig szeretnék elérni a 243 MW teljesítményt.

Szöul szeretne napelemes várossá válni, olyan városrészek kialakításával, melyek turistalátványosságot jelentenek majd, ahogy a németországi Freiburg esetében.

A környezetbarát áramtermelés nem csak a fővárosban, de az egész országban napirenden van. Dél-Koreában jelenleg összesen 60 széntüzelésű erőmű üzemel, melyek közül 20-at terveznek bezárni a következő 15 évben, a kieső termelést pedig természetesen megújuló energiaforrásokból kívánják fedezni, írja a Reuters.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.