A Tesla Model 3-é lett a német Aranykormány

A „Das Goldene Lenkrad”, azaz Arany Kormánykerék, az egyik legrégebbi német autós díj, amelyet a Bild, a Bild am Sonntag és az Auto Bild lapok ítélnek oda minden évben. A két napos tesztvezetésen alapuló kiválasztásban nem újságírók, vagy olvasók, hanem egy szakmai zsűri és autóversenyzők vesznek részt, azonban a finalistákat az olvasói szavazatok alapján válogatják össze.

Az idei egyik legérdekesebb díjazott: a Tesla Model 3 – az elismerést személyesen Elon Musk vette át Berlinben.

Nem véletlen

Az 1976 óta odaítélt elismerés története alatt eddig csak egyetlen egyszer, tavaly maradt el a gála, mivel a dízelbotrány nyomában a lapok szerkesztői úgy ítélték meg, hogy nem lenne megfelelő üzenet olyan cégeket díjazni, amelyek átverték a vásárlóközönséget és az egészségünket tették kockára extra profit reményében.

Talán nem is véletlen, hogy a tavalyi erős üzenetet idén egy még mélyebb gyomros követi: a közönség soraiban ülő német autókonszern vezérek szeme láttára jelentették be, hogy a legjobb felső-közép kategóriás autó díját, az Audi A4 és a BMW 3-as előtt idén a Tesla Model 3 viheti haza – a német ipar jelképei helyett egy amerikai villanyautó.

EZT OLVASTAD MÁR?  Perli a Tesla a Riviant
Elon Musk és az Arany Kormánykerék. Forrás: Bild
Elon Musk és az Arany Kormánykerék. Forrás: Bild

Az átadóra személyesen Elon Musk utazott el a cég képviseletében, de nem ez volt az egyetlen oka a Tesla vezér berlini útjának. A nap folyamán találkozott a német politika vezetőivel és megállapodtak róla: Németországban épül meg a Gigafactory 4 a cég európai gyára. Erről bővebben itt írtunk.

Tisztelet oda és vissza

Musk a színpadon először azon ironizált, hogy milyen vicces, hogy hamarosan – az ő jóvoltukból – lehet, hogy nem is lesz kormánykerék az autókban, most pedig mégis egy erről elnevezett és mintázott díjat kap. Ezután méltatta a német autóipart, az autóik minőségét, majd egy rövid beszélgetést szervezetek közte és a VW csoport vezére Herbert Diess között. Felelevenítették, hogy évente párszor összefutnak különböző rendezvényeken és Diess megjegyezte, hogy milyen sokra tartja Muskot, akit nagy innovátornak nevezett. Hozzátette, a Tesla vezére arra inspirálja az ipar szereplőit, hogy minél jobban teljesítsenek a villanyautózás terén.

Mind a két férfi egyetértett abban, hogy a villanyautózásé és az internetre kapcsolt önvezető autóké a jövő.

 

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.