Hoppá, szinte minden kiszivárgott az elektromos Mustang terepjáróról!

Gyakorlatilag minden lényeges információ kiderült a Ford Mustang-ihletésű villanyautójáról a vasárnapi hivatalos bemutató előtt, miután egy rajongó teljesen véletlenül (ha a különböző URL-címek próbálgatása annak számít) felfedezte, hogy az autógyártó honlapján már fent vannak a Mach-e adatai. A Ford nem sokkal később javította a hibát, és mindent eltüntetett a weboldalról, ám ami egyszer felkerül az internetre, azt többé nem lehet semmissé tenni: vannak képeink, specifikációink, és még áraink is a tisztán elektromos terepjáróhoz.

A kiszivárgott infók szerint a Mustang Mach-E először egy limitált szériás First Editionként lesz rendelhető a vasárnapi bemutató után, ami 59 900 dollárról indul, összkerék-meghajtású, közel 5 másodperc alatt gyorsul 60 mérföld/órára, 19 colos felnikkel van felszerelve, és a becsült hatótávja az EPA szerint mintegy 270 mérföld, azaz 430 kilométer. Ehhez egy exkluzív fényezés és vörös féknyergek járnak, ami nem lesz elérhető a többi csomagnál.

A legolcsóbb változatot Select néven találjuk majd a honlapon, ami 43 895 dollárról (13,3 millió forintról) indul adók és támogatások nélkül, ami igazán nem sok, ha valaki rajong a Mustangokért, és elektromos meghajtással szeretne közlekedni. Ez a változat nagyjából 370 kilométert tud megtenni, AWD és RWD opcióval is kérhető, és még a gyorsulása is azonos az első kiadással, mindössze a felnik kisebbek egy hüvelykkel.

480 kilométeres hatótávnak is örülhet az, aki vagy az 50 600 dolláros Premium, vagy az 52 400 dolláros California Route 1 verziót választja, ez utóbbi viszont egy másodperccel lassabban gyorsul – nem nagy tragédia, de mindannyian tudjuk, hogy ezeknél az ikonikus izomautóknál minden a teljesítményről szól. Éppen ezért készült egy sportosabb GT csomag is, aminél a hatótáv ugyan 370 kilométerre csökken, a 0-100-as (km/h) sprint jó 3 másodperc alatt megvan. A First Edition és a Premium kiadás már 2020 második felében a vásárlóknál lehet, míg a többi változat 2021 elején kerül a piacra. Az akkumulátor kapacitását nem tudjuk, de a honlap annyit említett, hogy 150 kW-os töltőn 47 mérföldnyi hatótáv (75 km) 10 perc alatt tölthető be az aksiba. Töltés tekintetében egyelőre úgy tűnik tehát, hogy a villany-Ford alulmarad a Model Y-nal szemben.

Mindez azt jelenti, hogy a Ford valóban nem szállt el az árakkal, és le tudta őket szorítani a Tesla Model Y árkategóriájába. Persze a hatótáv terén a Teslától többet kapunk kicsivel olcsóbban, valamint számos más tényező (pl. Supercharger hálózat) miatt jobb választásnak tűnhet a kaliforniai gyártó modellje, sokak számára mégis inkább a Ford Mach-e lehet a befutó, két okból is: a Mustang hírneve, és jellegzetes, csábító vonalai miatt, valamint egyszerűen azért, mert nem Tesla (ez a gondolkodásmód elsősorban az Egyesült Államokban lehet mérvadó).

A Ford egy rendkívül tágas utasteret ígér rengeteg lábhellyel. Az autóban lesz első csomagtartó (frunk), hátul pedig 821 liter csomagtér, ami az ülések lehajtásával a kétszeresére növelhető. A belső fotóról kiderült, hogy egy jókora központi kijelző kapott helyet a műszerfalon, a kormány mögött pedig egy másik képernyő is világít.

Ami a külső dizájnt illeti, pont azt kaptuk, amire számíthattunk a kémfotók után. Az autón ott virít a musztáng embléma, nem hiányzik a hármas tagolású hátsólámpa sem, és összességében egy nagyon sportos, izmos terepjárót tervezett a Ford. Aki fel tud nőni a feladathoz, hogy lemondjon a V8 ricsajáról, az biztosan nem fogja szentségtörésnek érezni az elektromos hajtásláncot az amerikai ikon gyomrában. Érdekes azonban, hogy sem a lesifotókon, sem a honlapra feltöltött képeken nem látható kilincs az ajtókon, így azt egyelőre nem tudjuk, hogy hogyan lehet bejutni a kocsiba. A hivatalos információkkal a bemutatót követően jelentkezünk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.