Főoldal » elektromos autó » 1000 lóerő, egy kicsit másképp – itt a vadonatúj Hummer

1000 lóerő, egy kicsit másképp – itt a vadonatúj Hummer

Ugyan a General Motors a 2000-es évek elején megpróbálta Európa torkán is lenyomni a Hummert, néhány ezer vásárlótól eltekintve az itteni fogyasztók nem tudtak ekkorát nyelni. Aki látta már közelről az 1992-ben alapított márka valamely termékét, az tudja is, hogy miért: a túlméretezett szörnyetegek egyszerűen nem e kontinens kompakt városaira és szűk közútjaira épültek, ráadásul az itteni benzinárakkal ember legyen a talpán, aki képes etetni egy ekkora jószágot.

2005-ös Hummer H2, Forrás: GM

Az Egyesült Államokban más a helyzet, ott rajonganak a pick-upokért és a méretes SUV-kért, de a platósok népszerűsége nem csak a szimpátiából fakad, hanem – ahogyan egy korábbi cikkünkben tárgyaltuk – történelmi okokra is visszavezethető, éppen ezért annyira korszakalkotó jelentőségű, hogy hamarosan tisztán elektromos meghajtású modellek is megjelennek a szegmensben.

A Hummer sosem tartozott a legolcsóbb, vagy a leghatékonyabb autókat kínáló márkák közé, így az amerikai piacon is inkább csak azok választották a katonaságon kívül, akik a legmacsósabb járgánnyal akartak villogni. Ebből kifolyólag a 2008-as világválságkor a Hummer életképtelenné vált, és a General Motors a megszüntetése mellett döntött, de a márkanév egy világszerte ismert legendaként vonult ki a forgalomból.

Forrás: GM

A klímakatasztrófa felé loholva, és a városok mérgező levegőjét naponta belélegezve nehéz pozitívan visszatekinteni a benga füstokádókra, ezért is meglepő, hogy elektromobilitási stratégiájának kulcsfigurájaként hozza most vissza a GM a Hummer nevet. Ezúttal nem saját márkaként, hanem a GMC alatt, de egy egész család megjelenik az autóból, teljesen elektromos meghajtással. Csakúgy, mint például a Ford elektromos Mustang crossoverénél, most is ott motoszkál mindenki fejében a kérdés, hogy miért. Talán marketingfogás, talán a Tesla Cybertruckra akarta a lehető legvadabb választ adni, vagy talán az elektromobilitás iránti mérhetetlen elköteleződését szeretné közölni a világgal legszennyezőbb termékeinek elektromosításával a GM. Az biztos, hogy ebben a pillanatban több millió amerikai siratja a Hummerek motorhangját.

Pedig panaszkodni igazán nincs okuk a rajongóknak, akinek sikerült megbarátkoznia az elektronokkal, az azonnal észreveheti, hogy amit a GMC összepakolt a világ legelső szuper-teherautója (az angol supertruck kifejezés valahogy jobban hangzik) címszó alatt, az egyáltalán nem gyenge. Külsőre a villanyautó totálisan Hummer, nem lehet felróni a vállalatnak, hogy bármit is babrált volna a megszokott dizájnnal (leszámítva némi modernizálást), pedig a jármű az Ultium elektromos padlólemezre épült, azaz semmiben sem közösködik a hagyományos elődjeivel.

A Riviantól már megszokhattuk, hogy R1T pick-upjának látványos videóival kifejezetten azokat szólítja meg, akik gyakran hagyják maguk mögött a kiépített utakat. Az off-road képesség a GMC-nél is előtérbe került, a fejlesztők rengeteg innovatív funkcióval látták el az autót annak érdekében, hogy az képes legyen megbirkózni a legdurvább terepekkel. Ilyen például a korábban már emlegetett CrabWalk, mely lehetővé teszi az első és hátsó kerekek ugyanazon irányba történő maximum 10°-os elforgatását alacsony sebesség mellett, így a Hummer átlósan is tud mozogni, megkönnyítve a manőverezést a sziklák között.

Az úgynevezett Extract Mode hasonlóan praktikus, ha kirándulásra kerül sor: ez nem kikerülni, sokkal inkább megmászni segít az akadályokat, hiszen a felfüggesztést lehet vele állítani, ami akár 149 mm-rel is megemelhető. Ez különösen jól jön mély pocsolyákon való átgázoláskor, vagy nagyobb sziklákon való áthaladáskor, hiszen kevésbé van kitéve sérülésnek az aksi, amit egyébként vastag acélpáncélzattal is véd a gyártó.

A villany-Hummer kitűnően látja az akadályokat maga körül, köszönhetően a 18 kamerából álló UltraVision rendszernek. A jármű aljába helyezett kamerák „mosás” funkciót is kaptak, amellyel könnyedén eltávolítható róluk a szennyeződés. A mérnökök az egész infotainment rendszert felkészítették a terepjárásra, a kijelzőn mindenféle adat megjelenik, az egyes kerekek nyomatékától kezdve a keréknyomáson át a terepszögekig.

A villanyautó elsőként az úgynevezett Edition 1 felszereltségi csomagban lesz elérhető, melyre meg is kezdődött az előjegyzés a bemutatót követően. Ez tartalmazza az egyedi jelvényezést, fehér fényezést, valamennyi elérhető funkciót, és a legerősebb hajtásláncot. Az Ultium padlólemez ezen konfigurációjában három villanymotor dolgozik az összkerék-meghajtáson, együttesen körülbelül 1000 lóerővel és 15.590 Nm nyomatékkal (a kerekeknél, és nem a motornál, ahogyan általában jelölni szokták a gyártók). Ez a brutális teljesítmény elsősorban terepen előnyös, de a hirtelen gyorsításoknál is jól jön, hiszen körülbelül 3 másodperc alatt felér 96 km/h-ra az autó az úgynevezett Watts to Freedom üzemmódban.

A 24 modulból felépülő akkumulátor-rendszer feszültsége 800V, a töltés teljesítménye így akár 350 kW-ig is emelkedhet. A Hummer EV tehát maximálisan ki tudja majd használni az Electrify America ultra gyors töltőinek teljesítményét, s akár 160 kilométernyi hatótávot is visszatölthet alig 10 perc leforgása alatt. Teli akkumulátorral a GMC 560 kilométer fölé becsüli a hatótávolságot.

Az Edition 1 felszereltségnek része a Super Cruise vezetéstámogató szoftveregyüttes legújabb verziója, amely autópályán megengedi a kéz levételét a kormányról, és az automatikus sávváltás is megy neki.

Az autó újszerű tetőszerkezete az Infinity Roof elnevezést kapta, ugyanis az átlátszó panelek a végtelenségbe bővítik az utasteret, növelve ezzel az utazási élményt. Ezek a panelek levehetők, aminek eredményeképp egy nyitott tetejű Hummert kapunk. A négy darab panel elhelyezhető az autó első csomagtartójában (frunk).

A jelenlegi trendeknek megfelelően kijelzővel sem spórolt a GM, a központi konzolon 13,4 col képernyő tárja fel az infotainment rendszert, de nem sokkal kisebb a kormány mögötti kijelző sem (12,3 col).

Az Edition 1 gyártó által javasolt kereskedelmi ára 112.595 dollár, de később ennél olcsóbb változatok is érkeznek:

  • 2022 őszén a Hummer EV3X 99.995 dolláros listaáron (480+ km hatótáv, három motor, 800 lóerő, 12.880 Nm)
  • 2023 tavaszán a Hummer EV2X 89.995 dolláros indulóáron (480+ km, két motor, 625 lóerő, 10.033 Nm),
  • 2024 tavaszán a Hummer EV2 79.995 dollárért (400+ km, 625 lóerő, 10.033 Nm).

Ami minden változatnál az alapfelszereltséghez tartozik, az többek között a hároméves SuperCruise szolgáltatás, UltraVision, digitális kulcs, 35 colos kerekek, és az Infinity Roof.

 

Az elektromos pick-up gyártása 2021 őszén kezdődik a Factory Zero létesítményben, melyet 2,2 milliárd dollárból alakít át kizárólag villanyautók számára a General Motors.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.