Factory Zero: itt gyártják az elektromos Hummert

Egy múltheti sajtótájékoztatón hivatalosan is bejelentette a General Motors, hogy a Detroit-Hamtramck Assembly Center néven ismert létesítményét kizárólag elektromos meghajtású járművek gyártására rendezi be, és az üzem ennek megfelelően felveszi a Factory Zero elnevezést. A Zero valójában nem csupán a kibocsátásmentes hajtáslánc-technológiára utal, hanem az itt születő járművek fejlett vezetéstámogató (és önvezető) rendszerére is, mellyel a jövőbeli autóbalesetek száma nullára csökkenthető. Sőt, a GM egy olyan jövőt is megálmodott, ahol már forgalmi fennakadásnak sincs helye az utakon, hiszen az autóvásárlások mellett egyre növekvő arányban megjelenik az autómegosztás – a Hondával közösen fejlesztett Cruise Origin is ebben a gyárban készül majd.

A hatszemélyes, teljesen önvezető utasszállító mellett a Factory Zero ad otthont a GMC márka alatt futó Hummer EV gyártásának 2021 második felétől, mely október 20-án tartja világpremierjét az Egyesült Államokban. Nem túlzás azt mondani, hogy a platós melák a General Motors jövőjének egyik legmeghatározóbb járműve lesz, hiszen az amerikaiak kedvenc autószegmensében csap össze a Tesla, Ford, Rivian, és más kisebb autógyártók elektromos pick-upjaival. A villany-Hummerbe, és a Cruise Originbe is a vállalat Ultium padlólemeze és akkurendszere lehel életet.

A detroiti létesítmény átalakítása, bővítése, és modernizációja 2,2 milliárd dollárból történik, ez a GM történetének legnagyobb értékű, egyösszegű, gyárfejlesztésre szánt beruházása. Amikor elkészül, a villanyautók számára berendezett üzem mintegy 2200 dolgozó megélhetését fogja biztosítani. A Factory Zero működéséhez szükséges energiát 2023-ra kizárólag megújuló forrásból szerzi be a GM, 2030-ra minden amerikai, 2040-re pedig minden globális létesítményét tiszta energia táplálja majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.