Tényleg a durva terepre épült a Rivian villanyautója

Nem mindennapi látvány, ahogy kerekenként 3500 Nm nyomaték próbál megkapaszkodni a talajon, és a brutális erő a kavicsos homokot forgatja maga alatt, mindezt lassított felvételben. Ehhez a Rivian videóit kell néznünk, a fiatal start-up ugyanis elképesztően klassz felvételeket tud készíteni R1T elnevezésű pick-upjának teszteléséről. Ahogyan közeledünk az autó gyártásához, úgy kell egyre durvább kihívásokkal szembenéznie a villanyautónak: a mérnökök ezúttal az arizonai sivatagban hajtották meg a négy darab villanymotort, hogy adatokat gyűjtsenek, és tovább tökéletesítsék a jármű kezelhetőségét. Sziklamászás, driftelés, gyorsulás a porban – a tesztpilóták semmitől sem óvták az autót, amivel egy igazi kalandvágyó tulajdonosnál meg kell majd küzdenie.

A Rivian folyamatosan hangoztatja, hogy a járműveit azoknak építi, akik a tükörsimára kopott aszfaltot hátrahagyva szeretnék felfedezni a vadon kihívásit, és nem félnek a maximumot kihozni a hajtásláncból a kemény terepen. Ennek megfelelően más gyártókkal ellentétben saját villámtöltőit sem az autópályák, forgalmas főutak, nagyvárosok mellé telepíti, hanem a népszerű kirándulóhelyekhez, kempingekhez, és nemzeti parkokhoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.