Több mint kétezer elektromos jármű kapott állami támogatást

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára mai sajtóközleményéből megtudhattuk, hogy a kormány összesen mintegy 6 milliárd forinttal támogatja több mint kétezer környezetkímélő autó és robogó beszerzését, melyek mintegy fele esetében már a vásárlások is megkezdődtek.

Az állami támogatás eredetileg 5 milliárdos, villámgyorsan kimerülő keretösszeget az élénk érdeklődés miatt mintegy 882 millió forinttal megemelték, így a többletforrásnak köszönhetően a kiírási feltételeket teljesítő összesen 1600 pályázó vásárolhat kedvezményesen elektromos járművet.

Az ITM tájékoztatása szerint meghaladja a 3,6 milliárd forintot azoknak a beszerezéseknek az összértéke, amelyek esetében már legalább a megrendelésig eljutottak a pályázók, néhány tucat pályázatnál pedig jelenleg a hiánypótlás zajlik, ezek elbírálása hamarosan lezárul.

Az elektromos járművek beszerzésére kiírt pályázat célja, hogy minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését, az alacsonyabb árkategóriájú elektromos autók elterjedését, ezért döntöttek úgy a pályázat kiírásakor, hogy a 11 millió forint alatti vételárú személygépkocsik esetében lényegesen nagyobb, 2,5 milliós összegre lehet pályázni. A pályázat egyik legnagyobb sikere, hogy a kereskedők nyitottak voltak a listaárak csökkentésére, így a pályázat a piaci versenyt is élénkítette.

Az államtitkár elmondta, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma, még úgy is, hogy hazánk tempója már korábban is az európai élmezőnybe tartozott. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül a Zöld Busz Programmal a helyi közösségi közlekedésben is növekedni fog a tiszta járművek aránya. A kormány tíz év alatt 36 milliárd forintot biztosít az elektromos buszok beszerzéséhez és forgalomba helyezéséhez a nagyvárosokban. A zöld busz program demonstrációs szakaszában 2020 szeptemberében Debrecenben, októberben pedig Békéscsabán próbálhatnak ki a helyiek egy-egy tisztán elektromos buszt, majd a program további hét helyszínen folytatódik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.