HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Présöntéssel készül majd a Foxconn gördeszkája

A hétvégén már röviden beszámoltunk arról, hogy a tajvani Foxconn vállalat nyitott moduláris platformmal forradalmasítaná az elektromos autó ipart. A szoftvert és hardvert egyaránt tartalmazó megoldást a cég vezérigazgatója a villanyautók Androidjának nevezte, ezzel akaratlanul is utalva a Tesla és az iPhone közötti párhuzamra.

Az MIH nevű nyitott platform megalkotásával egy átfogó elektromos jármű ökoszisztémát szeretnének létrehozni. A nyitott rendszer azt jelenti, hogy a fejlesztők számára hozzáférést biztosítanak a kulcsfontosságú technológiákhoz és eszközökhöz az MIH továbbfejlesztéséhez, így csökkentenék a belépés akadályait és minél több vállalatot ösztönöznének arra, hogy belépjenek az elektromos járművek fejlesztésére, amelyre egyre inkább szükség van, ugyanis a kutatások szerint a globális EV-piac 2025 és 2030 között eléri az évi 36 millió járművet.

Az október 16-án tartott bemutatón az új gördeszka platform is megjelent a színpadon

A Foxconn az elektromos jármű ipar hosszú távú sikerességének megalapozásához a 2024-ig bemutatja a kereskedelmi forgalmazásra alkalmas szilárdtest akkumulátorokat, ezen kívül többéves kutatás eredményeképp kifejlesztettek egy egyedülálló présöntvény-anyagot, amely erős, jól alakítható és korrózióálló. Ez az alapanyag biztosítja majd a Foxconn könnyű és moduláris nyitott alvázas elektromos platformjának versenyképességét. Bár a Foxconn présöntéses technológiáról egyelőre nem árultak el többet, vélhetően a Tesla által a Model Y gyártásánál jelenleg bevezetés alatt álló, egy darabban öntött vázszerkezethez hasonló megoldásról lehet szó.

Az eseményen a Foxconn azt is bejelentette, hogy tíz úttörő technológiai kutatási és fejlesztési programot indít Tajvanon, melynek célja, hogy új lendületet adjon Tajvan technológiai iparának és segítse a helyi tehetséggondozást, ezáltal hozzájáruljon Tajvan gazdasági fejlődéséhez. A 3+3=∞ elnevezésű stratégia tíz K+F eleme többek között magában foglalja nagy teljesítményű számítógép platform és ultra alacsony fogyasztású IoT chip fejlesztést, a gépjárművek ECU chipjeinek hardveres biztonsági mechanizmusainak kialakítását, valamint kvantum számítógépek fejlesztését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.