Zalaegerszeg a zöld busz program ötödik állomása

Jövő évtől a 25 ezer főnél népesebb magyarországi városokban már csak kizárólag elektromos buszok állíthatók a közösségi közlekedés szolgálatába. Az átállást a kormány 10 év alatt összesen 36 milliárd forinttal támogatja, amely a tervek szerint 1290 busz megvásárlásának támogatásához lesz elegendő. „Minden lecserélt dízelbusz után évente 50 ezer kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg az ország, amit 800 fa tudna megkötni.” – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára egy korábbi nyilatkozatában.

A Zöldbusz program keretében 2020-tól kezdődően nyolc magyar városban (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza), illetve a Mátrai Hőerőmű térségében indult elektromos zöld buszos mintaprojekt.  Debrecenben a Mercedes-Benz e-Citaro tisztán elektromos buszával ismerkedhettek a város lakói és a helyi szakemberek, Békéscsabán a Solaris Urbino 12 típus, mutatkozott be, Nyíregyházán az Ebusco 2.2 elektromos autóbusz állt forgalomba egy hónapra, Székesfehérváron pedig a helyi gyártású Ikarus tisztán elektromos, akkumulátoros buszt próbálhatták ki.

Debrecen után Zalaegerszegre is megérkezett a Mercedes-Benz eCitaro elektromos busz

A Zöldbusz program ötödik állomásaként most Zalaegerszegen tesztelhet az utazóközönség közel egy hónapon keresztül (április 18-ig) ingyenes próbajáratokon egy tiszta üzemű, Mercedes-Benz e-Citaro autóbuszt. Balaicz Zoltán, a város polgármestere elmondta, hogy a jövő évben közel kétmilliárd forint forrásból 11 új elektromos buszt szeretnének forgalomba helyezni, természetesen a szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésével együtt.

A Mercedes-Benz eCitaro elektromos buszokba a hagyományos motor, kipufogórendszer helyére 4 db, egyenként nettó 24,3 kWh kapacitású akkumulátor csomag épül be, amelyet a megrendelő választása szerint további 2, 4 vagy 6 hasonló csomag egészít ki, a jármű tetejére beépítve az első tengely felett. Egy ilyen akkumulátor csomag tömege körülbelül 250 kg, feszültsége 486-756 V, mérete 1753 × 740 × 150 mm. A gyártó szerint az akku élettartama kb. 5-6 év (5000 teljes ciklus), amely természetesen függ a beállított kisütési mélységtől és az üzemi hőmérséklettől is.

A maximális 10 db akkucsomaggal az összkapacitás 243 kWh, melyet teljesen feltöltve a debreceni teszt során körülbelül 250 km hatótávot értek el. A busz a következő generációs (NMC-2) akkumulátoraival 10 csomag esetén a kapacitás már 330 kWh, amely kb. 30%-os hatótáv-növekedést jelent. Az akkumulátorok CCS csatlakozón keresztül maximum 150 kW teljesítménnyel tölthetők, míg pantográfos töltő esetén akár 1000 A is lehet a töltés áramerőssége.  A busz meghajtásáról 2 db 125 kW-os villanymotor gondoskodik, melyek maximális forgatónyomatéka 485 Nm.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.