Székesfehérváron folytatódik a zöld busz program

Magyarországon 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe a 25 ezer főnél nagyobb lakossággal rendelkező magyar városokban, az átállást pedig a kormány is támogatja. 10 év alatt összesen 36 milliárd forinttal segítik a magyar városok buszvásárlásait. Az összeg a tervek szerint 1290 busz megvásárlásának támogatásához lesz elegendő.

A zöld busz program önkormányzatoknak és közszolgáltatóknak kiírt támogatására vonatkozó pályázatokat az első körben 2021. január 4. és február 4. között lehet benyújtani. A felhívás keretében 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek kiöregedett, magas károsanyag-kibocsátású autóbuszaik elektromos meghajtásúra lecseréléséhez. A maximális támogatási mérték 50 százalék, de a kiváltani tervezett autóbuszok kibocsátási normájához igazodik, ami azt jelenti, hogy minél öregebb a cserélni kívánt busz, annál nagyobb lehet a támogatás. 

A program célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezzel pedig a városi életminőség javítása. A Zöld Busz Program 36 milliárd forintos teljes keretéből a 2020-2021-es időszakban 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére. A tisztán elektromos buszok beszerzése mellett önjáró trolibuszok vásárlására, valamint a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére is fordítható a támogatás.

A zöld busz program keretében 2020-ban nyolc magyar városban (Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza), illetve a Mátrai Hőerőmű térségében indult elektromos zöld buszos mintaprojekt.

A zöld busz program keretein belül az állam hét város számára összesen 800 millió forintos támogatást biztosít, ezen kívül Debrecen külön, finanszírozási mintaprojekt keretében szintén 800 millió forintot kap.

Az előző év szeptemberében Debrecenben a Mercedes-Benz e-Citaro tisztán elektromos buszával ismerkedhettek a város lakói és a helyi szakemberek. Októberben Békéscsabán a Solaris Urbino 12 típus, mutatkozott be, majd Nyíregyházán az Ebusco 2.2 elektromos autóbusz állt forgalomba egy hónapra 2020 november közepén.

Elektromos meghajtású buszok végszerelése az Ikarus székesfehérvári üzemében 2021. január 26-án. A cégcsoport által összeszerelt buszokat a tervek szerint február 1-tõl tesztelik a székesfehérvári tömegközlekedésben. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

2021 február 1-től a zöld busz program Székesfehérváron folytatódik, egy helyi gyártású, az Ikarus cégcsoportnál készülő autóbusszal. A 12 méter hosszú, alacsonypadlós jármű maximum 84 utast tud szállítani, egy feltöltéssel 250 kilométert képes megtenni. A busz menetrendje elérhető a város honlapján.

Címlapkép: szekesfehervar.hu

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.