Nyíregyházára érkezett a zöld busz program

Harmadik állomására, Nyíregyházára érkezett a zöld busz program demonstrációs szakasza, amelyben az utazóközönség és a helyi közlekedési vállalat szakemberei egy hónapig ingyenesen tesztelhetnek egy-egy tisztán elektromos autóbuszt. A program azt a kormányzati döntést készíti elő, hogy a 25.000 fő feletti lakossággal rendelkező magyar városokban 2022-től kizárólag elektromos buszok helyezhetők üzembe. Az átállás megkönnyítése érdekében a kormány 36 milliárd forinttal támogatja a környezetbarát járművek beszerzését.

Az ősz során először Debrecenben teszteltek egy Mercedes eCitaro elektromos buszt, majd Békéscsabán egy Solaris Urbino típust, Nyíregyházán pedig a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra.

Az Ebusco 2.2 járművet három hosszúságban gyártják: a 12 méteres városi és elővárosi busz mellett 12,9 méteres, valamint 18 méteres hosszúságban egyaránt megrendelhető. Alapfelszereltségként az akkumulátor kapacitása 350 kWh, amellyel a hatótávolsága 350 km. A 12 méteres változat opcionálisan 400 kWh-s, a hosszabb változat pedig akár 500 kWh-s akkuval is megrendelhető. A nagyobb akku lehetővé teszi, hogy napközbeni töltés nélkül teljesítse a nappali műszakot, a töltést éjjel, völgy-időszakban végezhessék.

A zöld busz programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben összesen nyolc vidéki nagyvárosban, Nyíregyháza mellett Békéscsabán, Esztergomban, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Kaposváron, Kecskeméten és Debrecenben, valamint a Mátrai Erőmű térségében tesztelnek egy hónapon keresztül egy-egy környezetbarát tisztán elektromos buszt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.