Elektromos szemétszállító autók érkeznek Hajdú-Bihar megye négy településére

Hamarosan négy tisztán elektromos meghajtású, akkumulátoros MAN szemeteskocsi gondoskodik majd a tisztább hulladékgyűjtésről Debrecenben, Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben. A teherautók nem csak a környeztet védik, takarékoskodnak az üzemeltetőnek is. Amíg a dízelmotoros szemeteskocsikba naponta 30-40.000 Ft értékű gázolajat tankolnak az elektromos változat feltöltése naponta kb. 3700 forintba kerül. Az új járművek üzemanyag költségei így 90%-kal, fenntartási költségei így 75-80%-kal alacsonyabbak a hagyományos kukásautókhoz képest. Az elektromos szemétszállító autókkal egy feltöltéssel kétszer tudják teleszedni a rakteret.

Négy, elektromos meghajtású hulladékgyűjtő járművet adtak át Debrecenben (fotó:
MTI/Czeglédi Zsolt)

A négy hulladékgyűjtő egyike egyike 26 tonnás, 3 tengelyes jármű lesz, amelyet Debrecen belvárosában használnak majd, ahol a zajszennyezést is csökkenti a levegőszennyezés mellett. A további három kéttengelyes, 18 tonnás jármű a kisebb településeken áll munkába. A járműveket az Elektromega Kft. gyártotta, a négy jármű ára 512 millió forint volt, amelyhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosított 100%-os anyagi támogatást a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. számára.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.