A nagy akkus e-Niro is befért az új brit állami támogatásba

A brit elektromos autós állami támogatási rendszer feltételeinek váratlan, és szignifikáns átírása kétségtelenül a Tesla Model 3-at sújtotta legkeményebben, mely az ország legkelendőbb villanyautójaként esett ki az eddig 3000, március 18. óta pedig 2500 fonttal támogatott modellek köréből. De a felső árhatár lecsökkentése más gyártóknál is bonyodalmakat okozott, a Kia e-Niro kínálatát például kettévágta, és csak a 39 kWh-s változatot tartotta meg a támogatott modellek körében, míg a 35.000 fontnál drágább, 64 kWh-s típusokat kitaszította magából.

A dél-koreai autógyártó erre reagálva vezetett be egy új típust, mely a belépő szint felszereltségét ötvözi a 64 kWh-s akkuval. A 34.945 fontért elvihető e-Niro 2 Long Range a gyártó elmondása szerint a legnagyobb hatótávolságú elektromos autó, amely 35 ezer font alatti áron elérhető a piacon: kombinált WLTP ciklusban 451, városban 611 kilométert tud megtenni teli aksival indulva. A vételárból még lejön a 2500 fontos támogatás, így már 32.445 fontért (átszámítva 13,7 millió forint) haza lehet vinni egyet a szerény felszereltségű, de nagy hatótávú változatból. A támogatási rendszer módosítása előtt támogatás nélkül 37.100 fontot kellett fizetni a legolcsóbb, nagy akkus elektromos Niróért.

EZT OLVASTAD MÁR?  Gyorsabb és okosabb lesz a Porsche villanyautója

A Kia e-Niro 2021 első két hónapjában a legnépszerűbb tisztán elektromos autó volt az Egyesült Királyságban. Az újonnan bevezetett típus júliusban érkezik meg a megrendelőkhöz.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.