auto
2024. 02. 26. hétfő

Elektromos BYD buszt tesztelnek Miskolcon

elektromos busz

A napokban elkészült Kínában az első Miskolcra szánt tisztán elektromos busz az idén érkező 10 darabos sorozatból, a további 9 példányt azonban már Komáromban gyártják. Május elején egy korábbi változat érkezett vendégségbe a helyi közlekedési vállalathoz, amit május 11-én a társaság veterán flottájával együtt állították ki a Tiszai Pályaudvaron.

Fotó: MVK Zrt / Facebook

A BYD K9UB DW típusú, szóló kivitelű jármű 12,2 méter hosszú, 37 db ülőhellyel rendelkezik. A minap.hu kérdésére Elek Ádám, a buszt kipróbáló egyik járművezető elmondta, hogy nem csak sokkal csendesebb az elektromos busz, de jobban is gyorsul, dinamikusabb. A BYD busz egy feltöltéssel mintegy 300 kilométert tud megtenni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy Miskolcon reggeltől estig, két műszakon keresztül képes üzemelni.

A villanybuszt mától menet közben is kipróbálhatja az utazóközönség. A busz ingyenesen használható, menetrendje megtekinthető a cég honlapján. Miskolc város autóbusz flottájának nagyobbik felét jelenleg sűrített földgáz (CNG) üzemű járművek biztosítják, a jövőt azonban már kizárólag elektromos buszokkal tervezik. Az elektromos buszokkal megtakarítható költségekről alábbi cikkünkben írtunk.

Miskolc már kizárólag elektromos buszokkal tervezi a jövőt

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.