Az Amazon is kér a Tesla energiatárolójából

Újabb vállalat készül beállni azok közé, amelyek a Teslát találják a legmegfelelőbb partnernek egy energiatároló megépítésére: ezúttal az Amazon döntött úgy, hogy a megújuló energia-termelést és az akkumulátoros energiatárolást kombinálva csökkenti működéséből származó szén-dioxid kibocsátását a nagy-britanniai Tilbury városában lévő létesítményénél, és ehhez a kaliforniai autógyártó energiarészlegétől szerezne be Powerpack berendezéseket. A brit központ szénlábnyomának csökkentését már most napelemek segítik, az ezeket telepítő Push Energy által a helyi hatóságokhoz benyújtott engedélyezési kérelemből pedig az is kiderül, hogy a tetőn elhelyezett napelempark további 4 MW-tal bővül, melyet a 3,77 MW-os Powerpack akkumulátor fog kiegészíteni annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a villanyszámla, és energetikailag önellátó lehessen az épület. Bár teljesítményét tekintve egy jelentős méretű projektről van szó, a létesítmény teljes energia-szükségletének fedezése még további lépéseket igényel. A világ legnagyobb internetes kereskedelmi láncának tilbury-i központja évente nagyjából 19 974 551 kWh-nyi villamos energiát használ a hálózatról, aminek közel 17,7%-át helyettesíti majd a feltelepített napelemek által generált áram. Az akkumulátor a hálózat stabilizációjában segít, valamint ellátja a létesítményt energiával, amikor éppen nem süt a nap. Az Amazonnak több száz hasonló elosztóközpontja van szerte a világon, így ha beválik a Teslával való társulás, az újabb hullámot indíthat el az akkumulátoros energiatárolók terjedésében.

Mindeközben a Tesla dél-ausztrál akkumulátora ismételten megmentette a lakosságot néhány kellemetlen, sötét órától, amikor az ország középső és keleti részén a múlt héten átvonuló vihar kárt tett a villamosenergia átviteli hálózatban súlyos áramkimaradásokat okozva. Az Austrailan Energy Market Operator által villamosenergiai vészhelyzetként nevezett incidens alatt – melyhez hasonló 2016 óta nem történt – Queensland és Dél-Ausztrália államok energiaszigetté változtak, ahol a lakosok csupán a lámpák pillanatnyi pislákolására lettek figyelmesek, miközben a szomszédos államokban hosszabb-rövidebb ideig teljesen elment az áram. Queensland teljes mértékben függetlenedni tudott az országos hálózattól a bőven rendelkezésre álló megújuló energiának köszönhetően, amiből még Új-Dél-Walesbe is jutott, amíg meg nem szakadt az átvitel, míg Dél-Ausztráliában a Hornsdale szélfarmhoz kapcsolt gigaakkumulátor lépett működésbe 84 MW-nyi azonnali teljesítménnyel, helyreállítva a frekvenciát, mikor a Victoria állammal való kapcsolat megszakadt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.