Egyszerű, egységes villámtöltést ígér vásárlóinak a Porsche

Nem sokkal első tisztán elektromos autójának megjelenése előtt a Porsche is eljutott a tojás és a tyúk klasszikus dilemmájához, ezért annak érdekében, hogy a Taycan sikeres lehessen a belső égésű motorral felszerelt modellekhez szokott vásárlók körében, a gyártónak először a töltőinfrastruktúrát kell kiépítenie, meggyőzve a potenciális vevőket, hogy minden bonyodalom nélkül újra tudják majd tölteni villanyautójukat. A Porsche a Volkswagen családon keresztül ugyan tagja az IONITY szövetségnek, mely villámtöltőkkel látja el Európa legfontosabb közlekedési útvonalait, mégis inkább úgy döntött, nem bízza teljes mértékben más szolgáltatókra vásárlóinak boldogságát, és a Tesla mintájára saját töltőkkel várja majd az autósokat, amely villámtöltő-hálózat legelső tagja már meg is nyílt a vállalat egyik berlini kereskedése előtt. A közlekedési folyosók mentén, és kompakt kialakításuknak köszönhetően többnyire a városi területeken is ezek a 350 kW-os állomások szolgálnak majd töltési lehetőséggel az elektromos Porschék számára, míg a legzsúfoltabb helyeken a gyártó ChargeBox berendezése kerül főszerepbe. Ám a saját töltők mellett a német gyártó egy talán még fontosabb stratégiát tervelt ki a töltés még egyszerűbbé és kényelmesebbé tételére, áthidalva azt a problémát, hogy a különböző szolgáltatók töltőin külön kártyára van szükség, gyakran bonyolult fizetési procedúrával, ráadásul az elektromos energia árában is óriási eltérések vannak.

„Amikor valaki Münchenből Hamburgba utazik elektromos autóval, számos kártyára van szüksége, amikkel a töltőállomásokon azonosítja magát. A Porsche megszünteti ezt az autentikációs bonyodalmat a vásárlói számára azáltal, hogy szerződést köt valamennyi szolgáltatóval, így csak egyetlen kártyára lesz szükség, amit mindenhol elfogadnak. Ezen felül egy egységes, garantált energiaárra is számíthatnak, ami az egész országban érvényes lesz. Végül a fogyasztók egyetlen jól átlátható számlát fognak kapni a Porschétől a töltési szolgáltatás igénybevételéről” — vázolta fel a vállalat elképzeléseit Michael Kiefer, a Porsche magas feszültségű rendszereiért felelős vezetője egy interjúban.

Az igazgató arra is kitért, hogy a gyártó kizárólag 150 kW-nál magasabb teljesítményű villámtöltésben gondolkodik jelenleg egészen 350 kW-ig, ami a fejlesztés későbbi szakaszában nőni fog. A Porsche szerint a jövőben elfogadhatatlan lesz, hogy hosszú ideig várakozzanak az autók a parkolókban, a lassú töltés egyedül otthon lesz megfelelő megoldás. Tervbe van véve az induktív töltés is a vállalatnál, mely a későbbiekben a Taycan modellben is megjelenhet, ám e technológiát hátráltatja a szabványosítás hiánya, amelyre az igazgató szerint leghamarabb 2020 környékén kerülhet sor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.