Főoldal » elektromosautó-töltés » 500 kW-os töltéssel jön az új CHAdeMO csatlakozó

500 kW-os töltéssel jön az új CHAdeMO csatlakozó

Az elektromos autók népszerűségét biztosan nem növeli a használatban lévő töltőcsatlakozók sokasága: Európában az elektromos töltőpontok többsége CCS töltőfejjel van felszerelve, de nagy számmal vannak jelen CHAdeMO töltők is a kontinensen, mivel számos elektromos modell, többek között a Nissan LEAF is ezzel a japán szabvánnyal kerültek az európai piacokra. Az Egyesült Államokban a CCS Type 1-es változata terjedt el, míg a világ legnagyobb autópiacán, Kínában a GB/T formátumon keresztül tölthetők fel a villanyautók.

Időről időre felmerül egy globálisan egységes szabvány gondolata, vagy ha nem is szaladunk ennyire előre, arra várunk, hogy legalább a Nissan átveszi a CCS szabványt az Európában gyártott autóin, ám a valóságban egyre mélyebbre gyalogolunk az átláthatatlanság erdejében. Sokáig úgy tűnt, hogy a legtöbb autógyártó által támogatott CCS dominanciája feladásra kényszeríti a CHAdeMO-t, ám a japánok tavaly összeálltak a kínaiakkalakik időközben saját GB/T formátumuk 900 kW-osra fejlesztésén dolgoztak –, hogy technológiai fölényt szerezzenek a CCS-sel szemben. Ennek eredménye a napokban közzétett 3.0-ás protokoll a CHAdeMO Association és a China Electricity Council (CEC) közös csatlakozójához, ami a ChaoJi nevet viseli.

Az új GB/T-CHAdeMO prototípus

Az új szabvány 600 amperes maximális áramerősség mellett egyelőre 500 kW-os töltési teljesítményt enged a villanyautóknak egyenáramú hálózaton, de a cél a 900 kW elérése. A folyadékhűtéses technológia lehetővé teszi a kábel átmérőjének csökkentését, és egy könnyebb, kompaktabb töltőfej használatát. A partnerek által közzétett sajtóanyag szerint a visszafele kompatibilitás is garantált a jelenlegi CHAdeMO, GB/T, és „esetlegesen” a CCS szabvánnyal is.

A fejlesztésbe állítólag hamarosan India is becsatlakozik, valamint több délkelet-ázsiai kormány és vállalat is jelezte érdeklődését. A ChaoJi formátum első villanyautói várhatóan haszongépjárművek lesznek 2021-ben, az elektromos személyautók és más szegmensek járművei utánuk következnek majd.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.