HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Bizonytalan a Tesla Fremont jövő heti újraindulása

A Tesla amerikai gyárainak koronavírus miatti leállítása (vagy le nem állítása) már-már szappanopera-szerű magasságokba emelkedett március második felében, épp csak megírtuk a cikket a leállásról, már frissítenünk kellett azzal, hogy mégis folytatódhat a termelés. Az állami és szövetségi hatóságokkal hosszan egyeztetettek arról, hogy a Tesla autógyára létfontosságú üzem vagy sem. Végül hosszas huza-vonát követően március 24-től leállt a termelés Fremontban. A leállást a cég a gyártási technológia fejlesztéseire igyekezett kihasználni, elkezdték például egy sátor építését a gyár udvarán a Model Y gyártás felgyorsításához. A Tesla Fremontban körülbelül 20 000 alkalmazottat foglalkoztat. Jelenleg közülük az alapvető üzemeltetéshez mindössze 2500 személy dolgozik.

Jelenleg úgy tűnik, hogy az újraindulás is hasonlóan történhet majd, ahogy a leállás. Néhány hete május 4-ét jelölték meg lehetséges újrakezdésként, mivel aznap érhet véget a COVID-19 elleni védekezésként bevezetett kijárási korlátozás. A Reuters két nappal ezelőtt arról írt, hogy a Tesla elkezdte az alkalmazottak fokozatos munkába hívását, hogy a gyáregységekben felkészülhessenek az indulásra.

Tegnap a Bloomberg ezzel éppen ellentétes információkat közölt. Kaliforniában a „Bay Area” hat megyéje tegnap úgy határozott, hogy május végéig meghosszabbítják a korlátozásokat, tehát úgy tűnik, hogy az autógyártónak „hatósági nyomásra” el kell halasztani az újraindulást. Biztosak lehetünk abban, hogy Elon Musk ebbe nem fog könnyen beletörődni, így újra elkezdődhet az alkudozás arról, hogy létfontosságú üzem-e a Tesla fremonti gyára.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a május 4-i kezdés tolódni fog, de folyamatosan készülnek a minél előbbi újraindításra. A Bloomberghez eljutott információk szerint a festőüzem és a présüzem munkatársait a napokban arról értesítették, hogy április 29-én kell megjelenniük a gyárban a termelés beindításának előkészítéséhez. A Tesla igyekezete a mielőbbi újranyitás érdekében nem meglepő annak ismeretében, hogy az amerikai új autó eladások körülbelül felére csökkentek, ezen belül a Tesla visszaesése az átlagnál is magasabb.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.