Főoldal » energia » 19 szénmentes nap a briteknél

19 szénmentes nap a briteknél

Európában sorra zárnak be a szénerőművek. A 2019-2020-as fűtési szezon végére időzítve Ausztria és Svédország holtversenyben szerezte meg a 2. helyet Európában az utolsó szénerőművet leállító országok versenyén, de a többi állam is tervezi, hogy szénmentessé teszi az áramtermelést: Franciaország 2022-ben, Szlovákia és Portugália 2023-ban, az Egyesült Királyság 2024-ben, Írország és Olaszország 2025-ben, Görögország 2028-ban, Hollandia és Finnország 2029-ben, Magyarország és Dánia 2030-ban szabadulna meg teljesen a szén alapú áramtermeléstől.

Nagy-Britannia jó úton halad a 2024-re kitűzött cél felé. Két évvel ezelőtt rekordnak számított, hogy 55 órán keresztül egyetlen szénerőmű sem működött a szigetországban. Az 55 órás rekord ma már megmosolyogtató, a napokban ugyanis megdőlt a tavalyi 18 napos rekord. Idén tavasszal 19 napon és 8 órán keresztül volt teljesen szénmentes a brit energiatermelés. Azaz 2 év alatt több mint nyolcszorosára, 464 órára nőtt a szén nélkül áthidalt időszak hossza.

Az új rekord eléréshez sajnos a szél- és napenergiás, azaz a megújulókat hasznosító erőművek folyamatos fejlesztése mellett egy szomorú indok is hozzájárult. A koronavírus. A védekezés részeként Európa-szerte bezártak az iskolák, egyes gyárak, boltok, intézmények, így jelentős mértékben csökkent a közúti forgalom. A levegő egyértelműen tisztább lett, Budapest légszennyezettsége a mérések szerint harmadára csökkent és Olaszországban is hasonló adatokat mértek. Egyes elméletek szerint a tisztább levegőben jobban termelnek a napelemes rendszerek is, mert a napsugarak akadálymentesebben érik el a napelemeket, valamint a kevesebb szálló pornak köszönhetően a panelek felülete is kevésbé szennyeződik. Mások úgy gondolják egyszerűen csak a szerencsés, csapadék- és felhőmentes időjárás köszönhetők az áprilisi napenergiás rekordok.

A 19 napos brit szénmentes időszakhoz viszont kétségtelenül köze van a COVID-19 vírusnak: a bezárt iskolák és gyárak miatt csökkent az ország elektromos energia fogyasztása. A szomorú októl függetlenül örömteli megnézni az alábbi ábrát, amely 8 évvel ezelőtt még szinte teljesen fekete volt, ami legalább 50%-os szénfüggőséget jelent, 2017-ben még csak elvétve jelentek meg zöld napok, amelyeken szénmentesen üzemelt az ország áramtermelése, tavaly és idén pedig egyre hosszabb teljesen szénmentes rekord időszakok születnek. Kevésbé biztató hír, hogy koronavírus tisztább levegőt eredményező mellékhatása a korlátozások feloldása után visszafejlődést okoz majd, ugyanis a brit nagyvárosok már április elején bejelentették, hogy engedményeket adnak a szennyező üzemű autók közlekedésére.

A szén szerepe Nagy-Britannia áramtermelésében (forrás: The Guardian)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.