900 kW-os töltéshez készítenek csatlakozót a kínaiak

Néhány nappal azután, hogy a CHAdeMO elkészült a 400 kW-os töltést támogató protokolljával, kiderült, hogy a kínaiak már egy hatalmas lépéssel mindenki előtt járnak, és egy olyan szabványon dolgoznak, ami 900 kW-os teljesítményen is képes lesz feltölteni a jövő villanyautóit, de a személygépkocsik mellett talán még nagyobb szükségük lesz a villámgyors utántöltésre a buszoknak, teherautóknak, és villanymeghajtású repülőknek, valamint VTOL-oknak (függőlegesen felszálló repülő járművek). Az erről szóló tervekről a State Grid Corporation of China készített egy összefoglalót, aminek egy része a CHAdeMO éves általános közgyűlésén tartott prezentációban is helyet kapott, ennek köszönhetően figyelt fel rá a sajtó.

A GB/T már egy létező szabvány Kínában, ami 237,5 kW-on engedi tölteni az elektromos járműveket. Ahhoz viszont, hogy a 900 kW is elérhető legyen, a csatlakozó átalakítása is szükséges volt, így a GB/T mellett egy új GB/T is megjelenik, ami már elszakad a CHAdeMO és a CCS sztenderdek 1000 V-os feszültségétől, és helyette 1500 V-on, 600 A mellett tudja biztosítani a 900 kW-ot, ezzel gyakorlatilag megnégyszerezve a már használatban lévő kínai szabvány teljesítményét. Arra persze még sokat kell várni, hogy bármely villanyautó maximálisan ki tudja használni e technológia minden előnyét, de a fejlesztés ismételten jól rávilágít a kínaiakra jellemző előrelátó gondolkodásra, melynek az ország vezető pozícióját is köszönheti a villanymeghajtású közlekedésben. A prezentáció szerint az új GB/T sztenderd 2019-2020 környékén kerül hivatalosan is bemutatásra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.