Főoldal » elektromos autó » A Lucid villanyautója lehet az aerodinamika új királya

A Lucid villanyautója lehet az aerodinamika új királya

Ha sikerül sorozatgyártásba vinni, akkor a Lucid villanyautójáé lehet a legáramvonalasabb forma a piacon kapható személyautók közül: az Air az aerodinamikai tesztjei során 0,21-es légellenállás-tényezőt ért el. A Cd, vagy Cw jelöléssel illetett, és alaktényezőként is emlegetett együttható jellemzően 0,2-0,3 között mozog a mai autóknál, de akár néhány századnyi eltérés is hatalmas különbségeket jelenthet a járművek fogyasztásában. Az extrém alacsony fogyasztásra tervezett Lightyear One például 0,20-as értékkel büszkélkedik, tehát a Lucid nem sokáig birtokolhatná a koronát, ám egyelőre mindkét modellből csak prototípusok léteznek.

A legáramvonalasabb sorozatgyártott modellek között olyan járműveket találunk, mint a Mercedes-Benz CLA 180 BlueEfficiency szedán (0,22 Cd), a BMW 520d EfficientDynamics (0,22 Cd), a Porsche Taycan Turbo (0,22 Cd), illetve a Tesla Model 3 (0,23 Cd). Ha a limitált szériákat is bevesszük a versenybe, akkor a Volkswagen 2013-2016 között gyártott XL1 modellje a csúcstartó 0,19 Cd-vel, de a GM EV1 is hasonlóképpen szelte a levegőt.

A Lucid a Formula One elektromos versenyszériában is dolgozó mérnökök tapasztalataira építve csiszolgatta elektromos autójának formatervét, ahol nem csupán az energiafogyasztás csökkentése különösen fontos, hanem a légáramlás optimalizálása is magas sebesség mellett. A start-up ezt is tesztelte, az Air első prototípusai állítólag 376 km/h-s sebességet is képesek voltak elérni, és a kedvező légellenállásnak köszönhetően autópálya-tempó mellett is ki tudtak facsarni magukból 400 mérföldes hatótávot.

A tervezők elmondása szerint ezek olyan apró, de kiemelten fontos dizájnelemeknek köszönhetők, mint például az első lökhárítón elhelyezett légbeömlők, amik a különösképpen turbulens kerekek körül simítják el a levegőt, vagy a motorháztető ívei, amik az autó oldalai felé terelik a szembeszelet. A 0,21-es alaktényező jól hangzik, de csupán egyetlen összetevője a folyamatosan változó légellenállásnak, amit a levegő sűrűsége és a sebesség is befolyásol. Két autó összehasonlításakor figyelembe kell venni a homlokfelületet is, amiben ránézésre szintén jól teljesít a Lucid, de azért érdemes megvárni a sorozatgyártást, mielőtt új királyt koronázunk aerodinamikában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.