261 lóerős a plug-in Hyundai Santa Fe

A megújult Santa Fe a Hyundai legelső európai modellje azzal a Smartstream hibrid hajtásrendszerrel, melynek megjelenésével a gyártó valamennyi SUV modelljét elektromosította valamilyen formában, s ezzel egy egészen változatos palettát hozott létre alternatív meghajtásokból: a vásárlók 48V-os enyhe hibrid, plug-in hibrid, tisztán elektromos, illetve üzemanyagcellás sportterepjárók közül választhatnak.

A technológiai megújulásnak köszönhetően az immár 20 éve gyártásban lévő Santa Fe képes lett tisztán elektromos üzemmódban is közlekedni, igaz a hatótávot nem árulta el a dél-koreai vállalat. Néhány új adattal viszont okosabbak lettünk a plug-in hibrid hajtásláncot illetően, például azzal, hogy ugyanazt a 1,6 literes T-GDi Smartstream benzinmotort építik bele, mint ami a sima hibrid verzióban is dolgozik majd, azzal a különbséggel, hogy a külső forrásból tölthető típusban egy erősebb villanymotor kerül mellé, 66,9 kW-tal a 44,2 kW helyett.

Természetesen a tisztán elektromos kilométerekhez szükséges energia tárolása miatt az akkumulátor kapacitása is nagyobb, 13,8 kWh, míg a töltőcsatlakozó nélküli hibridben egy 1,49 kWh-s aksi segíti az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást. A PHEV rendszer összteljesítménye 261 lóerő 350 Nm nyomatékkal, ezzel ez a legerősebb Santa Fe, a meghajtásban pedig az összes kerék részt vesz.

Az új Santa Fe egyébként nem csak új hajtáslánc-technológiát hozott magával, hanem szinte teljes mértékben újjászületett. A Hyundai új padlólemezt rakott alá, ami ajtót nyitott az aerodinamika, kezelhetőség, és biztonság továbbfejlesztése felé, az átalakított stíluselemek pedig egy új formavilágba kalauzolják el a vásárlót. A tervezők hozzányúltak a hűtőmaszkhoz, a lámpákhoz, lökhárítókhoz, kerekekhez, érintőképernyőhöz, a kormány mögötti kijelzőcsoporthoz, központi konzolhoz, azaz tulajdonképpen mindenhez, amit a legutóbbi frissítés óta mostanra meg lehetett unni.

A platformváltás az utastér kényelmére is hatással volt: három centiméterrel nőtt a lábtér a második üléssor számára, néggyel a harmadik sorban. Az ötüléses változatban a korábbinál 9 literrel nagyobb a csomagtér (634 liter), a hétszemélyes kialakításban pedig 24 liter adódott hozzá az eddigihez (571 liter).

A plug-in hibrid meghajtású Santa Fe 2021 elejétől lesz elérhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.