Giga Berlin: kisebb lesz, mint az eredeti terveken?

A Tesla kínai üzeme rekord gyorsasággal megépült 2019-ben, és a bővítés, pontosabban a második fázis építkezése még a korábbi ütemet is felülmúlhatja. Európában persze lehetetlen hasonló tempót tartani, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Giga Berlin beruházás esetén sem lesz okunk panaszra.

A Berlin mellett egy Grünheide nevű kisvárosában épülő gyárban a tervek szerint „évente legalább 100 000 elektromos autó” készül majd. Elon Musk vezérigazgató ambiciózus ütemterve szerint a létesítmény 2021 júliusáig megkezdi a termelést. A szerződések megkötésekor a német hatóságok képviselői biztosították Musk számára az építkezés gyors megvalósíthatóságát. Helyi környezetvédők már a kezdetekben próbálták megakasztani a beruházást, aztán a homokos talaj nehezítette a munkát, majd a koronavírus veszélyhelyzettel kényszerült szembe nézni az egész világ.

Egyelőre úgy fest, hogy ezek a nem várt események is csupán minimális késést eredményeznek. Azonban a Tesla a mai napig úgy halad előre, hogy még nem rendelkeznek a végleges engedélyekkel, az azokhoz szükséges nyilvános meghallgatásokat szeptemberre halasztották.

Az alábbi videó szerint végre elkezdődött az építkezés látványos része. Vajon igaza lesz Musknak, és az első Model Y egy éven belül legördülhet a szerelő sorról?

A Bloomberg értesülései szerint a Tesla felülvizsgálta korábbi terveit, és a beruházás volumene kisebb lesz, mint korábban tervezték. Egyes épületek is kisebbek lesznek. Az eredetileg 15-24 méteres épület magasság 9 méterre csökkent a projekt hatóságoknak beadott jelenlegi tervei szerint, valamint a tervezett vízfogyasztás is jelentős mértékben csökkent.

Ennél is fontosabb változás, hogy a létesítményből kimarad az akkumulátor gyár és műanyag alkatrész üzemek. Az akku üzem elmaradása a leginkább izgalmas kérdés. A fejlemény azért is megdöbbentő, mert korábbi hírek szerint akku gyártásra kapott volna állami támogatást a Tesla. Mi változhatott a háttérben? Vajon külső beszállítóval tervez a Tesla, vagy egy másik létesítményt terveznek akkumulátor gyártásra egy másik helyszínen?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.