HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Villanymotorral is újragyártják a legendás Cobrát

Új széria épül minden idők egyik leghíresebb versenyautójából, az Egyesült Államokban Shelby Cobra néven ismert, de eredetileg a brit AC Cars által tervezett 1962-es klasszikusból. A legendás roadster Caroll Shelby kérésére a Fordtól kapott V8-as motorral született meg, most viszont két hajtáslánc opció közül is választhatnak majd a megrendelők: az AC Cobra 140 Charter Edition egy 2,3 literes turbofeltöltős négyhengeres benzinmotorral megy gyártásba, míg azok számára, akik szeretik az oldtimereket modern technológiával látni, villanyautóként is elérhető lesz a sportkocsi.

AC Cobra 427, Forrás: Wikipedia

A múlt évszázad legikonikusabb autócsodáit nagy divat lett elektromossá alakítani, és ez a trend már a Cobra 427-es változatát is elérte, amikor 2017-ben egy kanadai csapat Tesla-motort és Kia-akkumulátorokat szerelt az 1966-os járgány replikájának karosszériájába. Az AC Cobra visszatérése azonban most nem egy külsős cég által végzett átalakítás lesz, hanem maga az AC Cars döntött a limitált sorozatok elkészítése mellett. Mindkét hajtáslánccal összesen 58 darab épül, amivel az 1901-ben alapított, és ezzel az Egyesült Királyság egyik legrégebbi autógyártója a versenyautó megjelenésének 58. évfordulóját ünnepli.

AC Cobra Series 1 Electric, Forrás: Autocar

A Series 1 Electric névre keresztelt villanyos változat vázát át kellett dolgozni az elektromos hajtáslánc alkatrészeinek befogadásához, de a vállalat szerint ez semmilyen látható különbséget nem eredményezett az eredeti modell külsejéhez képest. A britek egy 54 kWh-s akkumulátort tesznek az autóba, így nagyjából 240 kilométer lehet a hatótáv.

AC Cobra Series 1 Electric, Forrás: Autocar

Feltölteni kizárólag AC hálózaton lehet maximum 6 kW-os teljesítménnyel, azaz ne reménykedjünk benne, hogy az IONITY villámtöltő-állomásain összefutunk egy ilyennel, de egyébként is óriási kalandvágy kéne ahhoz, hogy valaki egy 138 000 fontért (~55 millió forintért) vásárolt korlátozott darabszámú klasszikus sportautóval akarja körbejárni Európát.

AC Cobra Series 1 Electric, Forrás: AC Cars

Az elektromos AC Cobra teljesítménye 230 kW (308 lóerő) 500 Nm csúcsnyomatékkal, a 62 mérföld/órás sprintet pedig 6,7 másodperc alatt futja. Ezt azt jelenti, hogy a belsőégésű változat a maga 345 lóerejével erősebb, 6 másodperces sprintidejével pedig gyorsabb is, de a legnagyobb különbség az árban keresendő: a hagyományos meghajtásért mindössze 85 000 fontot kell fizetni. A megrendelők 2020 utolsó negyedévében kapják meg az autót.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.