Nem bírnak eleget gyártani a Toyota RAV4 PHEV-ből

A Toyota megfontoltan áll az elektrombilitáshoz. A több mint két évtizeddel ezelőtt megalkotott hibrid hajtásuk annyira sikeres lett, hogy úgy gondolják nem sürgős számukra a változás követése. A Toyota az egyetlen olyan gyártó, akit Európában sem fenyeget hatalmas büntetés a túlságosan magas flotta szintű széndioxid-kibocsátás miatt.

A vevői igények azonban egyre inkább az elektromos autók felé fordulnak, így Kínában már tisztán elektromos autó is megjelent a japán gyártó kínálatában, de egyéb országokban eddig be kellett érni a Prius konnektorról is tölthető változatával. Az egyre erősödő SUV-divatnak köszönhetően nemrégiben végre feltűnt egy új kategóriában is egy plug-in hibrid Toyota, ez volt a RAV4 PHEV változata.

A friss hírek szerint azonban úgy tűnik a Toyota alábecsülte a vásárlói igényeket, ugyanis Japánban három héttel a gyártás megkezdését követően felfüggesztették az autóra érkező megrendelések befogadását. A kiszivárgott információk szerint mindössze havi 300 darabos (azaz évi 3600 db) értékesítésével terveztek a hazai piacon. A korlátozások hátterében japán sajtóértesülések szerint akku hiány állhat. Az autóba a japán specifikáció szerint 18,1 kWh akku kapacitás épül be, ami azt jelenti, hogy a 300 darabhoz összesen 5,43 MWh akku áll rendelkezésre.

Az amerikai piacon sem jobb a helyzet. Az Egyesült Államokban mindössze 5000 példány értékesítésével terveztek 2020-ban, annak ellenére, hogy ennél jóval nagyobb igény mutatkozik az elektromosított autóra. 2021-re már valamivel biztatóbbak az ígéretek, az USA piacán 20 000 darabot terveznek eladni.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.