Ilyen matricát kell az autóra ragasztani a 2,5 millió forintért

Az elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatással kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott hétfő délután Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, amelyen végre azt is megtudhattuk, hogy fog kinézni a támogatással vásárolt elektromos autókra kötelezően felhelyezendő matrica.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára

Az államtitkár elmondta, hogy az ITM véleménye szerint a kiírás sikeres volt. A pályázatra összesen 1721 kérelem érkezett. A pályázók fele magánszemély, 96 százalék 11 millió forint alatti vételárú, azaz a 2,5 milliós támogatásra jogosult járművet szeretne vásárolni. Kaderják Péter szerint az eredmény megfelel a Minisztérium várakozásának, hiszen a pályázati feltételek is az olcsóbb autók térnyerését támogatták, hogy minél többen jussanak környezetkímélő autókhoz. A piac is igazodott a kiíráshoz, ugyanis a pályázat bejelentésétől duplájára nőtt a 11 millió forint alatti típusok száma.

A pályázókat a döntésről jövő hétfőig (július 13.) értesítik és július 20-ig várhatóan megérkeznek a támogatói okiratok is. Akik lekésték a pályázati lehetőséget, azok számára különösen jó hír, hogy az ITM mérlegeli a 5 milliárd forintos keretösszeg emelését. Ahogy arra már korábban, a Poroszló – Tiszafüred közötti kerékpáros híd átadásán is utaltak, az ITM támogatni tervezi az elektromos hajtású kerékpárok vásárlását, valamint a közösségi közlekedés zöldítését, amely a környezetbarát városi közlekedés és a tisztább városi levegő  szempontjából egyaránt örömteli.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felragasztja egy autóra a kormány elektromobilitási támogatásával vásárolt járművekre felhelyezendő matricát az e-járművek vásárlását támogató pályázatról tartott sajtótájékoztatón a budapesti Belgrád rakparton 2020. július 6-án. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő üdvözölte, hogy a pályázat sikere felülmúlta a várakozásokat, valamint elmondta, hogy ennél is jelentősebb eredménynek tartja, hogy sok más kormányzati intézkedés és pályázat támogatja a környezet védelmét. Ilyen intézkedések például egyszer használatos műanyagok tilalma, vagy az újrahasznosítás kiterjesztése. A szóvivő hozzátette, hogy Magyarország elismerést érdemelt azért, hogy az üvegházhatású gázok mérséklése területén az első tíz állam között van Európában, és az egy főre jutó kibocsátás is kedvezőbb az uniós átlagnál.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.