Ismét lehet pályázni a 2,5 milliós villanyautó támogatásra? – Sajnos mégsem

Az elektromos autók vásárlását ösztönző állami támogatás iránti hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keret másfél nap alatt kimerült, így a hétfő reggeli indulás után kedd délben már felfüggesztették a pályázatok benyújtásának lehetőségét.

Tegnap este azonban eltűnt az IFKA honlapjáról a keret kimerülésére utaló tájékoztató. A rendszerbe belépve újra lehetőség van pályázó felvitelére. Egyelőre hivatalos információt nem találtunk arról, hogy újraindult volna a pályázati lehetőség. Mivel szerkesztőségünk egyik tagja sem kíván jelenleg pályázatot benyújtani, így nem próbáltuk ki, hogy végig tudjuk-e vinni a folyamatot. Ha olvasóink közül valakinek sikerült, kérjük hozzászólásban ossza meg a közösséggel a tapasztalatait.

FRISSÍTÉS: Sajnos korai volt az örömünk, csak új pályázót lehet rögzíteni a rendszerben, pályázatot benyújtani nem.

További újdonság a támogatással kapcsolatban, hogy a Tisza-tó körüli kerékpárút Poroszlót Tiszafüreddel összekötő, kerékpáros hidat is magában foglaló szakaszának átadásakor Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter elmondta, hogy megfontolják a támogatás kiterjesztését az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárokra is. A Magyar Kerékpárosklub és a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség az elektromos autók támogatásának májusi bejelentését követően fordult javaslatával a Minisztériumhoz, amelyben az elektromos rásegítéses kerékpárok és teherkerékpárok vásárlására 30%-os, de maximum 200.000 forintos támogatást javasolnak az elektromobilitást támogató program keretösszegének szükséges mértékű kiegészítésével. Javasolják továbbá megvizsgálni a Magyarországon összeszerelt elektromos rásegítéses kerékpárok nagyobb mértékű támogatását is.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.