Főoldal » elektromos busz » Euro 7 fejlesztése helyett inkább villanybuszokra költ a MAN

Euro 7 fejlesztése helyett inkább villanybuszokra költ a MAN

Az elektromos meghajtás által kínált előnyök miatt az európai városi buszállomány irgalmatlan tempóban veti ki magából a belsőégésű motoros járműveket, és bár néha adódhatnak olyan furcsa helyzetek, hogy az üzemeltető többet spórol a dízelbuszon, mintha elektromosakat állítana szolgálatba, hosszútávon mégis minden az akkumulátoros technológia irányába mutat. Most a haszongépjárművek egyik legfontosabb szereplője osztotta meg meglátásait a jövő utasszállításával kapcsolatban.

A MAN a Barcelonában megrendezett Global Public Transport Summit eseményen mutatta be legújabb modelljét, a Lion’s City 10-es elektromos városi buszt, és jelentette be, hogy a vállalat nem fog Euro 7-es szabvány fejlesztésébe belefogni – helyette erőforrásait tisztán elektromos járművek gyártására fordítja. Heinz Kiess, a MAN Truck & Bus egyik igazgatója szerint a gázüzemű buszoknak nincs jövőjük az európai piacon, és a hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszoknak sem jósol 10%-nál magasabb piaci részesedést, írta meg a sustainable-bus.com. Szerinte az akkumulátortechnológiában több lehetőség rejlik az energiasűrűség és a töltési teljesítmény javítására, mint a hidrogéntechnológiában, így ez utóbbi meghajtási módot inkább nem is erőltetik.

Az Euro 7 szabvány olyan nehéz helyzet elé állítja a gyártókat, hogy választaniuk kell, a belsőégésű motor fejlesztésébe ölik műszaki és pénzügyi erőforrásaikat, vagy alternatív hajtásokon dolgoznak – a MAN ez utóbbi mellett döntött, ennek megfelelően 2030-tól nem is fog több belsőégésű motorral hajtott városi autóbuszt értékesíteni Európában. Ez egyébként nem csupán a MAN célkitűzése – hasonlóképpen tervez a Daimler is a városi buszaival.

Ami a MAN újdonságát illeti, 10 és fél méteres hosszával a Lion’s City 10 a Lion’s City E sorozat legkisebb tagja. 160 kW-os folyamatos, és 240 kW-os maximális teljesítmény leadására képes, NMC kémiájú akkumulátorából pedig vagy nettó 250, vagy nettó 320 kWh beszerelése lehetséges, így a hatótávolság 235, illetve 300 km körül alakul. A modell gyártása a lengyelországi Starachowicében már az év elején megkezdődött.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.