Készül az első villany-Subaru

2030-ra a globális újautó-eladásainak legalább 40%-át tisztán elektromos (EV) és hibrid (HEV) járművekből tervezi összeszedni a Subaru, legkésőbb a 2030-as évek közepére pedig a márka valamennyi modellje fel lesz szerelve az említett két alternatív hajtáslánc valamelyikével – hangoztak el a japán autógyártó jövőjét illető elképzelések egy tegnapi sajtóeseményen. Ugyan azt már a Subaru vezetői is felismerték, hogy villanyautóra nekik is szükségük lesz a cég életben tartásához, a meghajtás-technológia kiválasztása nem sokat változott 2017 őszéhez képest, amikor a gyártó először beszélt a paletta elektromosításáról: a főszerepet már akkor is a hibridek kapták, azzal a különbséggel, hogy akkor a Subaru 2019-re beharangozta első konnektoros hibridjét (ami ígéretéhez híven meg is érkezett), most viszont már csak sima hibridekről szól a kiadott sajtóanyag. Valószínűleg ebben nincs is igazán komoly beleszólása a Subarunak, a hibridek és villanyautók fejlesztéséhez szükséges szakértelmet és erőforrást ugyanis a Toyota adja, mely majdnem 17%-os tulajdonrésszel a Subaru legnagyobb részvényese.

A japánok arról is beszéltek, hogy komolyan veszik a klímaváltozást, és járműveik átlagos szén-dioxid-kibocsátását (well-to-wheel, forrástól a kerékig) 90%-kal csökkentik 2050-re a 2010-es értékhez képest. Mindezt viszont úgy, hogy a vállalat mit sem változtat az eddigi profilján és kulcstechnológiáin: maradnak a nagy autók, a sportos összkerék-meghajtás, és a jó öreg boxermotorok, melyek a Toyota hibrid hajtását felhasználva e-Boxerekké válnak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Cegléden sem kell már regisztrálni az ingyenes parkoláshoz

Szerencsére az első teljesen elektromos Subaru is készülőben van, és ha hihetünk az európai értékesítési menedzser két évvel ezelőtti szavainak, akkor 2021-ben piacra is kerül a villanyautó. Az ütemterv viszont könnyedén változhatott azóta, merthogy tavaly nyáron a Subaru a tisztán elektromos autók terén is együttműködést jelentett be a Toyotával, és a villamosításra szánt minden erőforrást ebbe a közös projektbe helyezett át. Az elektromos modellről semmilyen részletet nem árul el a gyártó, mindössze a fentebb látható két vázlatrajzzal tudott szolgálni, amiből legalább azt megtudtuk, hogy crossover kialakításra kell számítanunk.

Elektromos autót használsz?