Készül az első villany-Subaru

2030-ra a globális újautó-eladásainak legalább 40%-át tisztán elektromos (EV) és hibrid (HEV) járművekből tervezi összeszedni a Subaru, legkésőbb a 2030-as évek közepére pedig a márka valamennyi modellje fel lesz szerelve az említett két alternatív hajtáslánc valamelyikével – hangoztak el a japán autógyártó jövőjét illető elképzelések egy tegnapi sajtóeseményen. Ugyan azt már a Subaru vezetői is felismerték, hogy villanyautóra nekik is szükségük lesz a cég életben tartásához, a meghajtás-technológia kiválasztása nem sokat változott 2017 őszéhez képest, amikor a gyártó először beszélt a paletta elektromosításáról: a főszerepet már akkor is a hibridek kapták, azzal a különbséggel, hogy akkor a Subaru 2019-re beharangozta első konnektoros hibridjét (ami ígéretéhez híven meg is érkezett), most viszont már csak sima hibridekről szól a kiadott sajtóanyag. Valószínűleg ebben nincs is igazán komoly beleszólása a Subarunak, a hibridek és villanyautók fejlesztéséhez szükséges szakértelmet és erőforrást ugyanis a Toyota adja, mely majdnem 17%-os tulajdonrésszel a Subaru legnagyobb részvényese.

A japánok arról is beszéltek, hogy komolyan veszik a klímaváltozást, és járműveik átlagos szén-dioxid-kibocsátását (well-to-wheel, forrástól a kerékig) 90%-kal csökkentik 2050-re a 2010-es értékhez képest. Mindezt viszont úgy, hogy a vállalat mit sem változtat az eddigi profilján és kulcstechnológiáin: maradnak a nagy autók, a sportos összkerék-meghajtás, és a jó öreg boxermotorok, melyek a Toyota hibrid hajtását felhasználva e-Boxerekké válnak.

EZT OLVASTAD MÁR?  Füstölő gumikkal driftel legelső videóján a Tesla Model 3 Performance

Szerencsére az első teljesen elektromos Subaru is készülőben van, és ha hihetünk az európai értékesítési menedzser két évvel ezelőtti szavainak, akkor 2021-ben piacra is kerül a villanyautó. Az ütemterv viszont könnyedén változhatott azóta, merthogy tavaly nyáron a Subaru a tisztán elektromos autók terén is együttműködést jelentett be a Toyotával, és a villamosításra szánt minden erőforrást ebbe a közös projektbe helyezett át. Az elektromos modellről semmilyen részletet nem árul el a gyártó, mindössze a fentebb látható két vázlatrajzzal tudott szolgálni, amiből legalább azt megtudtuk, hogy crossover kialakításra kell számítanunk.

Elektromos autót használsz?