A koronavírus miatt jelentősen csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

A COVID-19 világjárvány hatására világszerte megváltozott az élet. A legtöbb kormány számára a legfontosabb cél a járványgörbe ellaposítása volt, hogy az egészségügy számára kezelhető maradjon a megbetegedések száma. Ezért az embereket arra kérték (vagy kötelezték), hogy maradjanak otthon. Ennek következtében a közlekedési szektor jelentős visszaesést szenvedett el, de ugyanígy visszaesett a fogyasztás, a termelés, valamint az energiatermelő szektor kibocsátása is. Az időjárás a megújuló energiatermelés számára is kedvezően alakult, így a csökkenő fogyasztás jelentős részét ki tudták szolgálni a környezetbarát erőművek.

A Nature egy átfogó kutatást végzett 97 országban vizsgálva az egyes szektorok szén-dioxid-kibocsátásának csökkenését, melynek eredményeivel az index.hu is részletesen foglalkozik. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy 2020 áprilisában az átlagos CO<sub>2</sub>-kibocsátás 17%-kal lett kevesebb, mint 2019 áprilisban. A csúcspontban természetesen ennél jóval nagyobb, 26%-os volt csökkenés. Amennyiben az életünk júniusban visszatér a régi kerékvágásba, akkor az éves CO2-kibocsátás-csökkenés 4% körül, amennyiben egészen az év végéig maradnak bizonyos korlátozások, akkor 7% körül alakulhat.

Globális széndioxid-kibocsátás csökkenés a koronavírus világjárvány hatására (Forrás: Nature / Corinne Le Quéré)

A legnagyobb szén-dioxid-kibocsátás csökkenést a felszíni közlekedés visszaszorulása eredményezte. Ezt követi az ipar és az energiatermelés. Meglepő módon a teljesen leálló légi közlekedés csak a negyedik a CO2 kibocsátás változást befolyásoló szektorok sorában. A közintézmények szén-dioxid kibocsátása is mérhetően csökkent, miközben a lakóépületek esetében egy alig észrevehető, kb. 0,2%-os növekedés tapasztalható.

Egyes szektorok szén-dioxid-kibocsátás változása a koronavírus világjárvány hatására (Forrás: Nature / Corinne Le Quéré)

A változást régiónként vizsgálva a legnagyobb csökkenés Kínában (-242 MtCO2) volt tapasztalható, második az Amerikai Egyesült Államok (-207 MtCO2), harmadik Európa (-123 MtCO2). India (-98 MtCO2) csak a negyedikként került fel erre a listára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.