500 villanyautóval indult új autómegosztó Párizsban

A héten elstartolt Párizsban, illetve a szomszédos Clichyben a Renault Csoport tisztán elektromos autómegosztó szolgáltatása, a ZITY, melynek 500 darab Renault Zoeja a hét minden napján, napi 24 órában a felhasználók rendelkezésére fognak állni. A környezetbarát közösségi közlekedési platform eredetileg márciusban indult volna, ám a koronavírus miatti kijárási tilalom indokolatlanná tette a villanyautók kihelyezését az üres utcákra, ezért a Renault inkább hasznos feladatott adott nekik: 300-at az ország egészségügyi dolgozói számára ajánlott fel, 200-at pedig a svájci Vöröskeresztnek juttatott el.

Most, a korlátozások enyhítésével elérkezett az idő a szolgáltatás beindításához, természetesen megfelelő óvintézkedések mellett – a ZITY maszkos személyzete folyamatosan járja majd a várost, és fertőtleníti az autókat minden használat után. A járművekért alapvetően 0,29 eurós percdíjat kell fizetni, de egész napos, vagy annál hosszabb bérlés esetén választhatók ennél kedvezőbb tarifát nyújtó csomagok is. A részletek a Renault honlapján olvashatók. A párizsi nyitással egyidejűleg Madridban is újraindult a szolgáltatás, ahol 2017-ben szintén 500 Zoeval jelent meg a ZITY, ám azóta 725 darabosra bővült a flotta.

Sokan úgy vélik, hogy a járvány pozitív hatással lesz a városi autómegosztók népszerűségére. A Volvo vezérigazgatója például a napokban arról beszélt, hogy saját autóval közlekedni a nagyvárosokban egyáltalán nem praktikus, és a lakosság a jövedelemkiesést költséghatékonyabb megoldásokkal, például autómegosztó szolgáltatásokkal fogja ellensúlyozni. Elképzelhető, hogy a car-sharing az emberekhez való közelség és fertőzésveszély elkerülése miatt most azok számára is előtérbe kerülhet, akik eddig a tömegközlekedés egyéb módjait részesítették előnyben.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tölthető Toyota RAV4 érkezik?

Elektromos autót használsz?