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
auto
2024. 04. 19. péntek

Megszületett az ítélet a Nikola vezér ügyében

egyéb

Akik követték a Nikola történetét, Trevor Milton munkásságát, a Hindenburg Research nyomozását, illetve a vállalat beismerő nyilatkozatait, azoknak nem lehet túl nagy meglepetés.

Trevor Milton három vádpontban is bűnösnek találtatott.

Szélhámos

Trevor Milton a Nikola Motors alapítója, és legnagyobb részvényese, sokáig pedig a cég vezetője is volt. A karizmatikus üzletember víziója a hidrogénnel tisztán üzemelő kamionokról szólt, amelyekhez a cég saját maga elektrolízissel, zöld áramból állítja elő az üzemanyagot.

Önmagában az, hogy a projektek csúszásban voltak, nem várt nehézségekbe ütköztek még nem lenne szokatlan, vagy ördögtől való, hiszen egy új iparágat, új technológiát fejlesztettek. Milton azonban egyre nagyobb és merészebb hazugságokkal próbálta elfedni a valóságot, ezek pedig akkora méretet öltöttek, hogy szükség szerint a cégnél sokan tudtak róla, hogy amit a vezető állít, az fikció. Innentől kezdve pedig csak idő kérdése volt, hogy valaki fecsegjen.

Nikola: az évtized átverése?

A Hindenburg Research két éve robbantotta ki a botrányt, amelybe most végleg belebukott Trevor Milton. A céget egyébként shortoló befektetési alap összeállítását a fenti cikkben részleteztük, aki lemaradt, azok kedvéért be is linkeltük most ezt. Rövid emlékeztetőül, itt derültek ki olyan turpisságok, mint, hogy a működő prototípusként beharangozott hidrogénes kamion igazából egy enyhe lejtőn gurult lefelé a marketing videón, mert nem volt önjáró, illetve a befektetői találkozón kiállított példány is működésképtelen volt, miközben ennek ellenkezőjét állította a színpadon. A cégvezető többek között azt is mondta, hogy a Nikola telephelyén telepített napelemekkel már ipari mennyiségben gyártja a zöld hidrogént, a valóságban ebből azonban semmi sem volt igaz.

Elismerték: tényleg átvert mindenkit a Nikola

A jelentés hitelességéhez azért nem fért sok kétség, mert Milton 10 napon belül lemondott a cégvezetői posztjáról, majd fél évvel később a cég hivatalosan is elismerte a vádak egy jelentős részét – más pontokat vitattak. A vállalat 125 millió dolláros büntetést fizetett a tőzsdefelügyeletnek egy peren kívüli egyezségben, mivel évekig megtévesztették részvényeseiket.

Az ügynek azonban természetesen ennél komolyabb következményei lettek, hiszen Milton ellen hivatalosan is vizsgálatot kezdeményeztek a szövetségi hatóságok, amelyből vádemelés és bírósági tárgyalás lett.

Öt hét és több mint egy tucat tanúvallomás után született most ítélt, amely a négy vádpontból háromban bűnösnek találta a Nikola alapítóját.

A legsúlyosabb vád, amelyben bűnösnek találták 20 évig terjedő szabadságvesztéssel jutalmazható, de hogy pontosan hány évet kell ülnie Miltonnak azt majd január 27-én tudjuk meg, ekkor lesz az ítélethirdetés. Az ítélet minden részlete még nem ismert, de azt már tudjuk, hogy többek között bűnösnek találták abban az ügyben is, amely a birtoka megvásárlása körüli csalásról szólt. Erről korábban itt írtunk:

Újabb vádak elé néz a Nikola bukott vezére

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.