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
auto
2024. 04. 28. vasárnap

Mikrohálózatok révén jelentős mértékben függetlenedhetünk az áramszolgáltatótól

energia

Egy floridai ingatlanfejlesztő, a megújuló energiát hasznosító közösségi megoldásokra specializálódott Block Energy és egy helyi áramszolgáltató nemrégiben megállapodásra lépett egymással, amelynek keretében egy Lakelandben felépítendő új lakópark otthonait nem egyszerűen csak napelemekkel és akkumulátorokkal látják el, hanem egy közösségi mikrohálózatba is szervezik őket.

A mikrohálózatok, amelyek összekötik az energiatermelést, az energiatárolást és az okos készülékeket, számos előnnyel járnak, mint például a helyi tartalék energiaellátás és a rugalmasság, a magas áramdíjak elleni védekezés, valamint az energia hatékonyabb felhasználása. Ennek az a kulcsa, hogy összekapcsolják azokat az eszközöket, amelyek egyénileg kevésbé hatékonyan tudnának működni.

A közösségi mikrohálózatok egyik nagy előnye, hogy a közüzemi elektromos hálózattól elkülönülten működhetnek még áramkimaradás esetén is. Floridában ez az opció különösen vonzó, mivel az államban a trópusi viharok gyakran okoznak áramszüneteket.

A Myrtlebrook névre keresztelt lakóparkban minden egyes otthont egy 8 kW-os napelemes rendszerrel szerelnek fel, és minden két lakást egy közös, 43 kWh kapacitású akkumulátorral kötnek össze. A napenergia- és energiatároló eszközök együttesen a mikrohálózat egy-egy építőelemét jelentik, amelyet a Block Energy „BlockLoop”-nak nevez. A mikrohálózat ezen kívül rendelkezni fog egy nagyobb központi akkumulátorral és egy gázüzemű tartalék generátorral is, de annak sem lenne akadálya, hogy további napelemekkel vagy szélturbinákkal egészüljön ki.

A leendő lakóközösséget úgy tervezték, hogy 77%-ban önellátó legyen, bár a Block Energy ez ügyben optimista, és úgy véli, a rendszer felülmúlja majd a várakozásokat. A floridai Wimaumában van egy hasonló, 37 lakásos mikrohálózat, amely 93%-os önállóságot ért el, és villamosenergia-felhasználásának mindössze 7%-át vásárolja a Tampa Electric áramszolgáltatótól.

A Myrtlebrook lakópark hálózatával kapcsolatban az a megrendelő elvárása, hogy a közműhálózatból származó 23%-ot soha ne a csúcsidőben kelljen igénybe venniük a lakóknak.

A kizárólag csúcsidőn kívüli áramvásárlás a szolgáltató és a közösségi mikrohálózat számára egyaránt előnyös, mivel alacsonyan tartja az árakat az ügyfelek számára, és lehetővé teszi a közműszolgáltató számára, hogy ne kelljen földgáztüzelésű csúcserőműveket használnia további csúcsteljesítmény-tartalékként.

A Block Energy azt tervezi, hogy a kísérleti közösség alapkőletételére 2024-ben kerül sor, a teljes beruházás pedig várhatóan 2025 végén vagy 2026 elején készül el, ekkor válnak beköltözhetővé az otthonok.

A közműszolgáltató Lakeland Electric lesz a napenergia- és tárolóeszközök tulajdonos-üzemeltetője, a projekt energetikai részének költségkerete pedig 4,2 millió dollár (lakásonként kevesebb mint 55 ezer dollár).

A mikrohálózatok és a napelemes-akkumulátoros aggregációk komoly előnyökkel járnak az erőforrás-hatékonyság szempontjából. Az Otagói Egyetem tanulmánya szerint az akkumulátorok kollektív használata jelentős hatással van mind a hálózati terhelés kiegyenlítésére, mind a csúcskereslet csökkentésére, ezért kevesebb infrastrukturális fejlesztést tesznek szükségessé, mintha minden háztartás egyedileg próbálná megoldani az energiatárolást.

Egy érdekes új helyzet állna elő azonban akkor, ha komolyabban elterjednének a nagyfokú önellátást biztosító, közösségi tulajdonú mikrohálózatok, mert az hosszabb távon már piacvesztést jelentene a szolgáltatók számára. Ennek alapfeltétele az energiatárolás olcsóbbá válása, ami folyamatosan zajlik. Erről írtunk az alábbi cikkünkben.

Túltermelés alakult ki az akkumulátorpiacon, 14 százalékkal estek az árak

Címlapkép: FranklinWH

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.