auto
2024. 02. 26. hétfő

Frissítés: a zöld rendszámú autóknak ingyen parkolást kínáló városok aktuális listája

Budapest mellett egyre több nagyvárosban válik ingyenessé zöld rendszámú járművek számára a parkolás. Mint ismeretes a Fővárosi Közgyűlés 2015. december 2-án fogadta el azt a rendeletet, ami 2016. január 1-től lehetővé teszi, hogy az ilyen különleges rendszámmal ellátott környezetkímélő járművek ingyenesen használhassák a főváros nyilvános közterületi parkolóit.
Ehhez csatlakoztak idén további városok, melyek szintén ingyenes parkolás biztosításával kívánják ösztönözni környezetkímélő járművek használatát.

Zöld rendszámmal nem csak töltőknél ingyenes a parkolás (fotó: Origo.hu)

Zöld rendszámra nem csak töltőknél és nem csak Budapesten jár az ingyenes parkolás (fotó: Origo.hu)

Ingyenes parkolás

Debrecen

Idén március 1-től ingyenes a parkolás zöld rendszámos autóknak. A városban eddig négy ilyen autó élvezheti ezt a kedvezményt, illetve a nagyerdei mélygarázsban felszerelt, szintén ingyenesen használható villámtöltő előnyeit. Debrecenben a közeljövőben további töltőpontok telepítése is várható.

Kaposvár

Szintén március 1-től ingyenes a zöld rendszámmal a parkolás Kaposváron. A városban egyelőre még nincs elektromos autó töltő, de már készülőben van egy ilyen beruházás.

Hódmezővásárhely

A városban 2007 decembere óta ingyenes a parkolás hibrid és elektromos járművek részére, ami egyelőre nem zöld rendszámhoz, hanem előzetes regisztrációhoz kötött. Ezzel a lehetőséggel a polgármester tájékoztatása szerint négy hibrid és két elektromos autó használja ki ezt a lehetőséget.

Székesfehérvár

Szintén ingyenes a parkolás zöld rendszámmal Székesfehérváron.

Pécs

Február 3-tól parkolhatnak ingyen a zöld rendszámú járművek a baranyai megyeszékhelyen.

Szolnok

Szolnokon a kizárólag villamos energia felhasználásával működő autók számára ingyenes a parkolás, de az egyelőre nem tiszta, hogy ehhez regisztrálni kell, vagy a zöld rendszám megléte elegendő-e. A városban szeptember óta ingyenes villámtöltő is üzemel.

Kecskemét

Hódmezővásárhelyhez hasonlóan előzetes regisztráció (parkolási engedély kiváltása – 400 Ft/hó) után ingyenes a parkolás a városban. Az ügyintézés a Városrendészet irodájában történik, de már tervezik a zöld rendszám alapú ingyenes parkolás bevezetését is.

[irp posts=”2100″ name=”Zöld rendszámmal mától ingyenes a parkolás Szentendrén”]

Autózás buszsávban

A sokat emlegetett buszsáv használat Budapesthez hasonlóan még ezekben a városokban sem megengedett, így erre továbbra is célszerű figyelni. A buszsáv használatára csak az ezt szabályozó KRESZ rendelet módosítása után nyílhat majd lehetőség.

Zöld rendszámok

A Portfolio.hu értesülése szerint eddig 1590 zöld rendszámot gyártottak le. A hagyományos, hosszúkás téglalap formájú (520×110 mm, A-A méret) rendszámból NLE jelöléssel 999 db, NNB jelöléssel 202 db készült. A keskenyebb formájú (280×220 mm, A-C méret) rendszámokból 359 db-ot állítottak elő NNA betűkkel. A motorkerékpárokra és annak minősülő járművekre szerelhető egy darabos (240×130 mm, B méret) rendszámokból UMJ jelöléssel 30 darabot gyártottak. Arról a megkérdezett Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) nem nyilatkozott, hogy az 1590 darab zöld rendszámból eddig mennyit adtak ki összesen.

Villanyautósok