Villanyautó töltőkkel nyílik a soroksári IKEA

Nemzetközi szinten a skandináv bútoráruház lánc a fenntartható közlekedés, azon belül is az elektromos autózás egyik legnagyobb támogatója. Nyugat-Európai áruházainak parkolóiban jó eséllyel talál töltőt a villanyautóval érkező vásárló. Idehaza néhány hónapja készültek el az első IKEA-s töltők a hálózat Örs vezér téri áruházában, így sejteni lehetett, hogy a hamarosan nyíló soroksári egység parkolójába is kerül valami a villanyautósok becsábítására.

A parkolóba telepített töltőoszlopokat nehéz elvéteni, hiszen közvetlenül a parkoló bejáratánál, az épület főbejárata előtti első sorban állnak. A francia Schneider Electric által gyártott készülékek ugyan még nem túl gyakoriak idehaza, de minőségi darabnak tűnnek. Két ilyen oszlopról egyszerre négy autó tölthető. A csatlakozók mindegyike 22 kW-tal képes tölteni az autókat, amennyiben azok fel tudják venni ezt a teljesítményt.

Elektromos autó töltők a soroksári IKEA áruházban

 

A csatlakozókat eltakaró műanyag ajtó és az RFID kártyát jelölő piktogram arra enged következtetni, hogy a töltéshez valamiféle azonosításra lesz szükség, de az áruház vezetőjétől kapott tájékoztatás szerint a töltés a kábel csatlakoztatása után azonnal indul majd. Kártyára vagy más asszisztenciára nem lesz szükség. Ráadásul a parkolót éjszakára sem zárják el a forgalomtól, így az útközben megszoruló autósok akár nyitvatartási időn kívül is igénybe tudják venni ezt a szolgáltatást. A napközben érkezők a vásárláson túl az áruház éttermi részében tudják kényelmesen és hasznosan eltölteni az időt. A csak ebben az áruházban elérhető grill kínálatot csak ajánlani tudjuk.

A hazai IKEA szempontjából azért is lényeges a töltés biztosítása, mert mindhárom áruház Budapesten, illetve környékén található, így az áruházakba sokan kénytelenek messziről utazni. A vidékről érkező villanyautósok egy része biztosan üres akkumulátorral fog begurulni a parkolóba, ezért nekik életbe vágó, hogy a vásárlás végén legalább annyi áram legyen az autóban, amennyi a hazajutáshoz szükséges. Az áruház 2017. június 14-én reggel nyit, a töltők is akkortól lesznek használhatók.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?