Villámtöltők az M3-ason

Ma délután átadták az M3-as autópálya mogyoródi (gödöllői) szakaszán lévő Lukoil benzinkutak mentén az ország első, tökéletes helyre telepített villámtöltőit. Az autópálya két oldalán üzemelő benzinkutak felújítása során azoknak nem csak a belső tere, de a szolgáltatásválasztéka is megújult. Így került az északi (Budapest felé) és a déli (Miskolc felé) oldalra is egy-egy darab ABB villámtöltő. A három szabványt támogató oszlopokkal egyenáramon 50 kW-tal (CCS és CHAdeMO csatlakozón keresztül), váltakozó áramon pedig maximum 43 kW-tal lehet tölteni az autókat.

Villámtöltő a mogyoródi Lukoil kúton a Miskolc felé tartó oldalon
Elektromos autó villámtöltő a mogyoródi Lukoil benzinkúton az autópálya Miskolc felé menő oldalán.

Bár ezek a pihenők közel vannak Budapesthez, így a Miskolcra, Nyíregyházára vagy Debrecenbe való eljutást csak korlátozottan segítik, mégis óriási a jelentőségük. A Lukoil ugyanis az első olyan töltőüzemeltető, amely a villámtöltési pontot nem öncélú erőfitogtatásként, hanem az elektromobilitást valóban támogató, és a jövőben is fenntartható formában alakította ki:

  • A töltő nem egy belvárosi üzemanyagtöltő állomáson áll, hanem főútvonal (autópálya) mentén, így az autós időveszteség és kitérő nélkül tud tölteni.
  • Az autópályáról a lehető legkevesebb kitérővel elérhető.
  • A töltőhöz egyszerűen oda lehet állni, nem kell kaput, sorompót nyitogatni, személyzetre várni.
  • Közvetlen a töltő mellett van étkezési/kávézási lehetőség.
  • A töltés ideje alatt az utazók könnyíthetnek magukon.
  • Nincs más a környéken, ahova az autós elcsámborogva feltartaná a töltőre várakozó többi autóst.
Déli oldal (Miskolc felé)

Ráadásul az autópálya mindkét oldalán működik külön töltő, nem kell km-eket kerülni, hogy átjusson az ember a másik oldalra. Az étkezési lehetőséget a kutakon frissen kialakított Marché éttermek biztosítják.

Északi oldal (Budapest felé)

A töltők használata egyelőre ingyenes, és természetesen a nap 24 órájában elérhető a villanyautósok számára. Bízunk benne, hogy mostantól minden hazai villámtöltő helyét hasonló átgondoltsággal választják majd ki az üzemeltetők, hogy azok valóban támogathassák az elektromos autóval való közlekedést.

Megszáradt a festék az északi oldalon

 

Budapesthez közeledve az M3-ason mától van villámtöltő

 

Remek étteremben lehet enni, amíg az autó töltődik.

 

Marché étterem is nyílt a töltővel egy időben.
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?